aA
Pabrėždami metodiško planavimo požymius, kai kurie aukščiausi JAV pajėgų Irake vadai būgštauja, kad sukilėlių veiksmai gali būti gerai parengta didelio masto nuversto Irako prezidento Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) kontrataka, teigiama ketvirtadienio "The Washington Post".
Sprogimas Bagdade
Sprogimas Bagdade
© EPA-ELTA
Kariškiai spėja, kad Irako valdžia galėjo sukaupti ginklų iki JAV vadovaujamos invazijos ir suplanavo imtis partizaninės taktikos, teigiama laikraščio pranešime.

"Manau, jog Saddamas Husseinas visą laiką ketino imtis partizaninės kovos, jei Irakas pralaimėtų", - interviu "Washington Post" iš savo vadavietės šiaurės vakarų Bagdade sakė generolas majoras Charlesas Swannackas (Čarlzas Svonakas).

"Todėl visoje šalyje aptinkama tokias dideles ginklų atsargas. Jie planavo nenutraukti veiksmų ir kovoti partizaninį karą", - sakė Ch.Swannackas.

Generolas vadovauja 82-ajai oro desanto divizijai, kuri atsakinga už kovos operacijas žemutiniuose vadinamojo sunitų trikampio rajonuose. Sunitu trikampiu amerikiečiai praminė teritoriją Irako centre, kur daugiausiai gyvena Saddamo Husseino šalininkai.

Ch. Swannackas "The Washington Post" sakė, jog įrodymų, kad išpuolius koordinuoja Saddamas Husseinas, nėra.

"Jis turi nuolat kilnotis iš vietos į vietą, kad tikrai negali vadovauti kasdieniam planavimui ar operacijų koordinavimui", - sakė generolas.

Laikraščio teigimu, Ch.Swannackas sakė, kad Bagdado paėmimas balandžio mėnesį Saddamui Husseinui ir jo šalininkams tikriausiai buvo didelis netikėtumas, todėl jie net kelis mėnesius negalėjo pradėti rimto sukilimo.

Taip galima būtų paaiškinti, kodėl liepos mėnesį ir rugpjūčio pradžioje prieš JAV pajėgas nukreiptų išpuolių gerokai sumažėjo, o paskui vėl sparčiai pradėjo daugėti, rašo "The Washington Post".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.