aA
Ketvirtadienį parlamentinei tyrimo komisijai pradėję liudyti Lietuvos miestų ir rajonų policijos komisarai atskleidė Prezidentūros atstovų bandymus daryti neteisėtą įtaką jų darbui.
Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui
Seimo laikinoji tyrimo komisija dėl galimų grėsmių nacionaliniam saugumui
© ELTA
Tiesiogiai nacionalinio Lietuvos televizijos ir radijo transliuojamo posėdžio metu kovose su nusikaltėliais užgrūdinti komisarai prieš komisijos narius raudo ir dūsavo, bet buvo priversti atsakyti į konkrečius klausimus.

Kauno miesto policijos vyriausiasis komisaras Algirdas Kaminskas pripažino, jog prezidento patarėjas teisėtvarkos klausimais Visvaldas Račkauskas prašė priimti į darbą vieną įtartintos reputacijos asmenį, o Šiaulių miesto vyriausiasis komisaras Vidas Maigys pripažino, jog patarėjas prašė jo informacijos apie bendrovę "Šiaulių plentas" ir jos vadovą.

V.Maigys taip pat patvirtino komisijai, jog Kelmės rajono policijos komisaras Arvydas Spurga buvo iškviestas į Prezidentūrą aiškintis, kodėl rajono kelių policija buvo sustabdžiusi už greičio viršijimą prezidento patarėją nacionalinio saugumo klausimams Remigijų Ačą.

"Kelmės policijos įstaigos vadovas A.Spurga buvo iškviestas į Prezidentūrą ir jam teko aiškintis dėl to incidento patarėjų kabinete", - sakė komisijai V.Maigys.

Komisijos posėdyje dalyvaujantis policijos generalinis komisaras Vytautas Grigaravičius pareiškė tik ketvirtadienį išgirdęs apie jo pavaldinio iškvietimą į Prezidentūrą.

Posėdyje taip pat buvo apklaustas Palangos miesto policijos vyriausiasis komisaras Edvardas Krasauskas, Telšių policijos vyriausiasis komisaras Sauginas Laurušonis, policijos generalinio komisaro pavaduotojas Romualdas Senovaitis.

Telšių policijos vadovas komisijai patvirtino, jog prezidento patarėjas V.Račkauskas prašė pakoreguoti policijos patrulių maršrutus Telšiuose taip, jog jie eitų arčiau prezidento tėvų namų.

"Čia daugiau buvo bendraujama kaip buvęs policijos pareigūnas su kitu pareigūnu", - teisino V.Račkausko veiksmus R.Senovaitis. Prieš keletą metų V.Račkauskas vadovavo šalies policijai.

Į komisijos nario Algio Kašėtos klausimą, ar "sulaukėte pačio prezidento skambučių?", R.Senovaitis atsakė: "Turite omeny Respublikos prezidento? Kiek pamenu, ne".

Pasitikslinus, ar nebuvo skambinta dėl Mažeikių policijos komisaro, po dar keliasdešimt sekundžių trukusios pauzės generalinio komisaro pavaduotojas pakartojo: "Aš nepamenu jo ekscelencijos skambučių man".

Tuomet paklausus, ar komisarui skambino prezidentu išrinktas, bet dar pareigų nepradėjęs eiti R.Paksas, komisaras neišlaikė: "Taip". Jis pripažino, kad "buvo teirautasi apie situaciją vienoje Šiaurės Lietuvos įstaigų".

Tuo metu R.Senovaitis vadovavo Atestacijos komisijai, svarsčiusiai Mažeikių policijos komisaro Algio Markevičiaus tinkamumą eiti savo pareigas. "Jokių rekomendacijų ar nurodymo nebuvo", - komisijos narius tikino R.Senovaitis.

Mažeikių policijos komisaras, žiniasklaidos teigimu, yra artimai bendravęs su gruzine Lena Lolišvili, išpranašavusia R.Paksui prezidento postą ir bendraujančia su pačiu prezidentu ir jo šeima.

"Vyko Atestacinės komisijos posėdis, buvo skambutis į mobilų telefoną, skambinęs asmuo prisistatė, paklausė apie situaciją Mažeikių komisariate, tačiau kokios nors rekomendacijos ar nurodymo nebuvo išsakyta", - prie sienos komisijos narių remiamas aiškino R.Senovaitis.

"Aš negalėčiau pasakyti, ar buvo minima A.Markevičiaus pavardė, bet kalbėta apie Mažeikių policijos įstaigos vadovą", - tikino policijos generalinio komisaro pavaduotojas.

Policijos generalinis komisaras V.Grigaravičius teigė, jog išrinktojo prezidento skambutis neturėjo jokios įtakos Atestacinei komisijai. Šiuo metu A.Markevičius tebevadovauja Mažeikių rajono policijai.

Prezidentūros skandalą ir su juo susijusias grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti parlamentinė komisija ketvirtadienį pirmą kartą posėdžiauja viešai, jos posėdį transliuoja nacionalinis radijas ir televizija.

Tikimasi, kad viešumas padės išvengti mėginimų daryti komisijai įtaką iš šalies ir užtikrins jos išvadų objektyvumą. 13 valandą prasidėjusiame posėdyje taip pat ketinama apklausti KAM generalinį inspektorių Česlovą Jezerską ir Lietuvos automobilių kelių generalinį direktorių Virgaudą Puodžiuką.

Į posėdį ketinta pakviesti ir "Lietuvos energijos" direktorių Rymantą Juozaitį bei Vilniaus miesto policijos vyriausiąjį komisarą Eriką Kaliačių, tačiau pirmasis yra išvykęs į užsienį, o antrasis negali atvykti dėl sveikatos būklės.

Galimas grėsmes nacionaliniam saugumui tirti sudaryta parlamentinė komisija savo išvadas Seimui turi pateikti iki gruodžio 1 dienos.

Komisija suformuota, VSD pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

Trečiadienį pranešta, kad komisija jau gavo įrodymų, jog prezidento R.Pakso patarėjai palaikė ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis, tarp jų - prezidento nacionalinio saugumo patarėjas R.Ačas, kurio įgaliojimai sustabdyti nuo skandalo pradžios.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.