aA
Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga mano, kad jos šalyje negali kilti skandalas, panašus į krečiantį Lietuvos Prezidentūrą. Prezidentė savo nuomonę grindžia tuo, kad Latvijoje prezidentą, skirtingai nei Lietuvoje, renka ne visi balso teisę turintys šalies piliečiai, o parlamentas.
Latvijos prezidentė Vaira-Vykė Freiberga balsuoja euroreferendume
Latvijos prezidentė Vaira-Vykė Freiberga balsuoja euroreferendume
© EPA-ELTA
Todėl prezidento rinkimų kampanijai nereikia didelių lėšų, kurias, kaip rodo pastarasis skandalas Lietuvoje, galėtų skirti ir neaiškios reputacijos asmenys.

"Aš galiu pasidžiaugti, kad pas mus jokių skandalų nebuvo. Didžiulis skirtumas yra tas, kad Latvijoje, ne taip kaip Lietuvoje, prezidento nerenka visa tauta. Todėl kandidatui nereikia lėšų rinkimų kampanijai", - sakė Vaira Vykė-Freiberga interviu laikraščiui "Lauku Avize".

Ji pažymėjo, jog pritaria "demokratinei minčiai dėl tautos renkamo Latvijos prezidento", bet priminė, kad rinkimų kampanija kainuoja didelius pinigus, "kurie iš kažkur turi atsirasti".

"Taigi, iškyla klausimas, kuris dabar aktualus ir pas mus, - kaip turi būti finansuojamos partijos. Kitas aspektas - galimybė įsikišti į tokius klausimus, kaip privatizacija ir kitus. Latvijos prezidentas tokios galimybės neturi, nes tai yra vykdomosios valdžios rankose", - sakė V.Vykė-Freiberga.

Lietuvos Prezidentūrą jau dvi savaites krečia skandalas, Valstybės saugumo departamentui pateikus pažymą ir kitus duomenis apie įtariamus prezidento aplinkos ryšius su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų pirkėjais iš terorizmą remiančių šalių.

Trečiadienį pranešta, kad skandalą tirianti parlamentinė komisija jau gavo įrodymų, jog kai kurie prezidento Rolando Pakso patarėjai, tarp jų - nacionalinio saugumo patarėjas Remigijus Ačas, palaikė ryšius su abejotinos reputacijos asmenimis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.