aA
Vakar Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas turėjo pranešti, kokios yra lėktuvo, kuriuo skrido prezidentas Lechas Kaczynskis su žmona ir dar 94 oficialūs asmenys, katastrofos priežastys. Deja, lenkai jų taip ir neišgirdo, rašo „Lietuvos žinios“.
Donaldas Tuskas
Donaldas Tuskas
© RIA/Scanpix

Po lėktuvo katastrofos surengęs savo pirmąją spaudos konferenciją premjeras D.Tuskas kalbėjo labai trumpai ir joje pasirodė vienas, be kitų atsakingų pareigūnų, kaip buvo žadėta. Vyriausybės vadovas pranešė, kad vadovauti Lenkijos komisijai, tiriančiai lėktuvo katastrofos aplinkybes, paskirtas vidaus reikalų ministras Jerzy Milleris, šiame poste pakeitęs į Rusiją akredituotą Edmundą Klichą.

Deja, per šią spaudos konferenciją Lenkijos premjeras taip ir nepasakė, kokios buvo katastrofos prie Smolensko priežastys. Jis kalbėjo apie tai, ko ėmėsi vyriausybė, kad jos būtų ištirtos, ir paneigė Lenkijoje sklandžiusius gandus, esą rusai susirinko visus lėktuve buvusius mobiliuosius telefonus ir nešiojamus kompiuterius. "Noriu visus nuraminti, mūsų specialiosios tarnybos disponuoja visais šiais daiktais ir mes dirbame kartu su rusais, kurie mums padeda. Nešiojamuosius kompiuterius ir mobiliuosius telefonus, tarp kurių yra ir prezidento mobilusis, rusai diplomatiniu keliu jau perdavė Lenkijai ir dabar juos turi prokuratūra", - pasakė D.Tuskas.

D.Tuskas patvirtino, kad katastrofos priežastis nebuvo nei lėktuvo gedimas, nei sprogimas, tačiau lenkams ir rusams vis dar nepavyksta nustatyti, kas įvyko lemiamu momentu. Tiriamos visos aplinkybės, nes neužtenka tik iššifruoti juodųjų dėžių įrašus.

D.Tuskas pabrėžė, kad Lenkija neturi priekaištų Rusijai, lenkai nuo pat pradžių galėjo prieiti prie juodųjų dėžių ir dalyvavo jas atidarant bei šifruojant. Šiuo metu Lenkijos generalinis prokuroras palaiko nuolatinį ryšį su Rusijos prokurorais, be to, į tyrimą yra įsitraukusi ir Rusijos karinė prokuratūra. Dabar reikia laukti komisijos galutinio raporto, kuriame bus nurodytos katastrofos priežastys, tačiau į ši komisija neįpareigota nustatyti, kas kaltas dėl katastrofos.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.