aA
Naujoji NATO strateginė koncepcija, kurią ketinama parengti iki 2010 metų pabaigos, gali sugrąžinti Rusijos santykius su Aljansu į šaltojo karo laikus, teigia Pasaulio ekonomikos ir tarptautinių santykių instituto ekspertas Aleksandras Pikajevas.
NATO vėliava
NATO vėliava
© Reuters/Scanpix

"Neatmetu, kad 2010 metų koncepcija, lyginant su 2000 metų, bus žingsnis atgal šaltojo karo laikų link", - spaudos konferencijoje Maskvoje trečiadienį sakė A.Pikajevas.

"Negalima atmesti galimybės, kad naujojoje strategijoje bus atnaujinti didelio karo planai Europoje prieš Rusiją. Ši tikimybė pakankamai didelė", - sakė ekspertas.

Pasak jo, tokio karo planai NATO egzistuoja nuo šaltojo karo laikų, tačiau po SSRS iširimo jie nebuvo atnaujinti.

A.Pikajevas mano, kad atnaujintų karo Europoje planų tikimybė gali būti siejama su naujosiomis Aljanso narėmis iš Vidurio ir Rytų Europos.

Pasak jo, Čekija, Vengrija ir Lenkija nedalyvavo 2000 metų NATO koncepcijos rengime. Po 2008 metų rugpjūčio įvykių šios šalys pareiškė, kad NATO neturi jų gynybos planų, vadinasi, tokias nuostatas reikia įtvirtinti naujame dokumente.

Ekspertas taip pat pažymėjo, kas Rusijos karinėje doktrinoje NATO plėtra įvardinta kaip didžiausia išorės grėsmė, nors 2000 metų doktrinoje ši grėsmė nurodyta 3 ar 4 vietoje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.