aA
Palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas (Jasiras Arafatas), kurį jo aršus priešininkas Izraelio ministras pirmininkas Arielis Sharonas (Arielis Šaronas) laiko pagrindine kliūtimi taikos proceso kelyje, trečiadienį paragino atnaujinti taikos derybas.
Yasser Arafat
Yasser Arafat
© EPA-ELTA
Tačiau Y.Arafatas perspėjo, kad Izraelis "dieną ir naktį" kelia pavojų jo gyvybei.

"Atėjo laikas pradėti dialogą ir atsisakyti karinių priemonių, smurto, žudynių ir naikinimų", - sakė Y.Arafatas Palestinos savivaldos parlamente, kuris patvirtino naują ministro pirmininko Ahmedo Qurie (Ahmedo Kurijos) vyriausybę.

"Laikas mums ir jums, izraeliečiai, ištrūkti iš to užburto rato, kuriame nei mes, nei jūs negalėsime pasiekti taikos ir užsitikrinti saugumo", - sakė Y.Arafatas, pridurdamas, kad izraeliečiai taip pat turi teisę gyventi taikoje.

"Mes pripažįstame Izraelio valstybę ir neketiname atsižadėti šios savo nuostatos, - sakė jis. - Mes nesiruošiame keisti savo pozicijos, kad Izraelio žmonės turi teisę gyventi taikiai ir būti saugūs".

Po gana taikios įžangos Y.Arafatas vis dėlto užsipuolė Izraelį, kuris, pasak jo, kariauja "žiaurų ir visuotinį" karą su palestiniečiais, "skleidžia melagystes, kad mes nenorime taikos".

"Šiuo nusikalstamu karu Izraelis siekia iškeldinti palestiniečius iš jų žemių, jose statyti (žydų) gyvenvietes ir neleisti mums sukurti savo nepriklausomą valstybę, kurios sostinė būtų Jeruzalė", - sakė Y.Arafatas.

Izraelio premjero A.Sharono vyriausybė atsisako vesti derybas su Y.Arafatu, kurį laiko "neabejotina kliūtimi" sėkmingam Artimųjų Rytų taikos procesui, ir jau beveik dvejus metus yra izoliavusi jį Vakarų Kranto Ramalos mieste.

Po tokios palestiniečių prezidento kalbos Izraelio užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas (Silvanas Šalomas) pareiškė, jog Y.Arafatas " nėra įvykdęs nė vieno savo įsipareigojimo ar pažado, kuriuos yra davęs per praėjusius 10 metų".

Izraelis gana santūriai įvertino naujo palestiniečių ministrų kabineto, į kurį įeina daug ankstesnės vyriausybės narių, patvirtinimą, tačiau pažadėjo "suteikti galimybę" A.Qurie ir pakartojo, jog yra pasirengęs atnaujinti derybas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.