aA
Vilniuje su darbo vizitu viešinti naujoji Švedijos užsienio reikalų ministrė Laila Freivalds susitikimuose su Lietuvos pareigūnais daug dėmesio skyrė dvišaliams santykiams ir Europos Sąjungos (ES) plėtrai.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
Trečiadienį į Lietuvą atvykusi L.Freivalds susitiko su prezidentu Rolandu Paksu, užsienio reikalų ministru Antanu Valioniu, tos pačios dienos vakare ji dalyvaus festivalio "Švedijos garsai" koncerte Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.

Kaip pranešė URM Spaudos skyrius, pokalbyje A.Valionis pasidžiaugė, kad vienam iš pirmųjų užsienio vizitų L.Freivalds pasirinko Lietuvą. Latviškų šaknų ir latviškai kalbanti L.Freivalds į Vilnių atvyko iš Rygos, o ketvirtadienį iš Lietuvos išvyks į Estiją.

Tai yra pirmieji L.Freivalds dvišaliai vizitai į užsienį spalį jai tapus Švedijos UR ministre. Paprastai Švedijos pareigūnai pirmiausia aplanko Šiaurės šalis.

A.Valionio ir L.Freivalds susitikime taip pat aptartos šalių pozicijos Europos Sąjungos tarpvyriausybinėje konferencijoje, regioninio bendradarbiavimo tarp Šiaurės ir Baltijos šalių perspektyvos, aktualūs dvišalio bendradarbiavimo klausimai.

Vėliau surengtoje spaudos konferencijoje L.Freivalds sakė, kad apie tarpvyriausybinėje konferencijoje svarstomą ES Konstitucijos projektą ji kalbėjo ir su prezidentu R.Paksu.

Žurnalistų paklausta, ministrė teigė negirdėjusi apie šiuo metu Lietuvos prezidentūrą drebinantį skandalą, o ir jos šalyje apie tai nediskutuojama. "Kiekviena šalis kartais turi sunkumų", - teigė L.Freivalds.

Ji pripažino, kad po jos pirmtakės Annos Lindh nužudymo Švedijoje buvo "sunkus metas" ir žadėjo dirbti ta pačia kaip A.Lindh dvasia.

Spalio 3 dieną ministre paskirta L.Freivalds šiose pareigose pakeitė rugsėjo 10 dieną Stokholmo prekybos centre sunkiai peiliu sužeistą A.Lindh, kuri kitą dieną ligoninėje mirė. L.Freivalds 1988-1991 ir 1994-2000 metais buvo Švedijos teisingumo ministrė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.