aA
Nuolatiniu Lenkijos prezidentu tapti siekiantis Bronislawas Komorowskis savo tėvonija gali drąsiai vadinti Rokiškį. Vietos žmonės prisimena, kaip garsios grafų giminės palikuonis dar sovietmečiu lankėsi buvusiame Kavoliškio dvare, rašo „Lietuvos žinios“.
Bronislawas Komorowskis
Bronislawas Komorowskis
© Reuters/Scanpix

Šiauriniame Lietuvos pakraštyje grafų Komorowskių valdų būta iki pat 1940-ųjų. Čia tris šimtmečius stovėjo Kavoliškio dvaras, tiesa, šiandien iš jo mažai kas likę. Dabartinis Lenkijos Seimo maršalka, dalyvausiantis pirmalaikiuose prezidento rinkimuose, mėgsta pabrėžti iš savo garsiųjų protėvių paveldėjęs viską, išskyrus turtą. Vis dėlto kelias giminės relikvijas, atvežtas iš Lietuvos, B.Komorowskis turi.

B.Komorowskis Lenkijos spaudai yra teigęs, kad jo močiutei iš Kavoliškio dvaro pavyko išvežti tik porcelianinį servizą. Jis buvo paslėptas dėžėje dvigubu dugnu. Pats B.Komorowskis tėvonijoje lankėsi 1988 metais ir, kaip pats prisipažino, iš šios kelionės į Lenkiją parsivežė kitą šeimos relikviją - paveikslą. Tam esą nesukliudė net griežti sovietų pasieniečiai, mat B.Komorowskis į ritinėlį susuktą drobę sugebėjo paslėpti rankovėje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.