aA
Vadovaujantį saugumo vaidmenį prisiėmusią NATO Afganistane turi lydėti sėkmė, nes kitaip Europą gali užgriūti didelės bėdos, nuo heroino iki pabėgėlių antplūdžio, antradienį Atlanto sutarties organizacijos parlamentinėje sesijoje pareiškė generalinis sekretorius George'as Robertsonas (Džordžas Robertsonas).
G. Robertson
G. Robertson
© EPA-ELTA
"Neabejokite, jei padėtis Afganistane nebus normalizuota, Talibanas grįš, taip pat ir "al Qaeda", - po kalbos sesijoje sakė G.Roberstonas interviu "Reuters".

Šią vasarą NATO perėmė vadovavimą Kabule įsikūrusios 5,5 tūkst. karių Tarptautinėms saugumo pagalbos pajėgoms (TSPP), o šiuo metu Aljanse vyksta diskusijos dėl galimybės pajėgas dislokuoti ir už sostinės ribų.

Kalboje NATO parlamentarams G.Robertsonas paragino nares europietes skirti daugiau karių, kuriuos galima būtų dislokuoti.

"Mes einame Afganistane, nes nenorime, kad Afganistanas ateitų pas mus, ar terorizmo, ar narkotikų, nusikalstamumo, pabėgėlių ar prieglobsčio prašytojų pavidalu. Visa tai būtų tiesioginės mūsų nesėkmės rezultatas", - teigė jis.

Aljanso duomenimis, 18 NATO narių, neskaičiuojant Jungtinių Valstijų, turi 1,4 mln. reguliarių pajėgų karių ir dar maždaug milijoną rezerve. Šiuo metu daugiašalėse misijose tarnauja maždaug 55 tūkst. karių.

"Dauguma jūsų šalių skundžiasi, jog turi perdaug įsipareigojimų ir daugiau prisiimti nebegali. Tai paprasčiausiai nepriimtina: rizikuojama sulaukti strateginės nesėkmės dabartinėse operacijose bei nesugebėti reaguoti į galimas naujas krizes", - teigė G.Robertsonas, buvęs Britanijos gynybos sekretorius.

Pasak jo, Europa neturėtų žvalgytis į JAV laukdama daugiau karių operacijoms Afganistane.

Veiksmuose prieš Talibano ir "al Qaeda" pajėgų likusius Afganistane, daugiausiai kalnuotose rajonuose pasienyje su Pakistanu, dalyvauja 11,5 tūkst. JAV karių.

Didžiąją dalį Afganistano kontroliuoja vietiniai karo vadai ir Britanijai, kuri yra atsakinga už pasienio kontrolę, sunkiai sekasi užkirsti kelią šiauriniame pasienyje atsinaujinusiai prekybai opiumu.

Žlugus Talibano režimui, Afganistanas vėl pakilo į pirmą vietą pasaulio opiumo gamintojų sąraše. Ypač ji suaktyvėjo šalies šiaurėje, paleis sieną su Tadžikistano iš kurios narkotikai keliauja toliau į Rusiją ir Europą.

Jungtinių Tautų vertinimu, šiuo metu maždaug 70 proc. opiumo į Europą įvežama iš Afganistano.

G.Robertsonas, gruodžio mėnesį pasitraukiantis iš pareigų, paskutinį kartą parlamentinėje asamblėjoje kalbėjo kaip generalinis sekretorius. Trečiadienį Vašingtone George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) jam įteiks aukščiausią JAV civilinį apdovanojimą - JAV prezidento Laisvės medalį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.