aA
Prezidentas Rolandas Paksas nusprendė neskirti advokato Grigorijaus Leonovo teisėju, įtarus, kad jis galėjo žadėti įtakoti teisėjų sprendimus įtariamo narkotikų prekeivio Enriko Daktaro byloje.
Stop
Stop
Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Vytautas Greičius žurnalistams trečiadienį sakė apie galimą spaudimą teisėjams šioje byloje dar rugpjūtį informavęs prezidentą, kuris pasirašo dekretus dėl teisėjų skyrimo.

Pasak V.Greičiaus, jau tuomet buvo nuspręsta, kad dekretas dėl advokato G.Leonovo paskyrimo teisėju negali būti pasirašytas. "Tokio dekreto nėra ir dabar", - teigė V.Greičius trečiadienį po susitikimo su prezidentu Rolandu Paksu.

V.Greičius sakė, kad G.Leonovui paprašius prašymą skirti jį teisėju, prezidentas patarimo kreipėsi į Teisėjų tarybą, kuri atsakė, kad nėra kliūčių šiam advokatui tapti teisėju. Anksčiau G.Leonovas 18 metų metų dirbo teisėju ir į advokatūrą buvo pasitraukęs savo noru.

Tačiau vėliau Aukščiausiojo Teismo pirmininkas iš Valstybės saugumo departamento (VSD)gavo informacijos, kad į teisėjo kėdę taikantis advokatas konsultuoja nusikaltamo pasaulio autoritetu vadinamą Henriką Daktarą, kaip ištraukti jo sūnų Enriką iš areštinės.

V.Greičius teigė iškart apie tai informavęs prezidentą.

Televizijos kanalas TV3 antradienį citavo VSD įrašytus H.Daktaro pokalbių su advokatu bei E.Daktaro pokalbių su bendrininku įrašus. Pastarajame, TV3 teigimu, girdėti, kaip E.Daktaras sako, jog jam išsisukti iš padėties padės "pirmasis asmuo".

TV3 žurnalistai nesvarstė, kas galėtų būti tas "pirmasis asmuo", tačiau priminė, kad prezidento duktė Inga Paksaitė neseniai linksminosi E.Daktaro sesers Živilės Daktaraitės pobūvyje.

Aukščiausiojo Teismo pirmininko V.Greičiaus vertinimu, minėtoji informacija TV3 siužete buvo "nušviesta nevisiškai objektyviai".

Kauno miesto tarybos nariui E.Daktarui yra pateikti įtarimai dėl neteisėto narkotikų ir padirbtų JAV dolerių įgijimo, gabenimo, platinimo bei jų kontrabandos. Byla baigta tirti spalį ir perduota nagrinėti Kauno apygardos teismui.

E.Daktaras laikomas suimtas.

TV3 žurnalistų duomenimis, Vilniaus apygardos prokuratūrai tiriant E.Daktaro bylą, advokatas G.Leonovas pateikė prašymą skirti jį teisėju. G.Leonovas pageidavo būti paskirtas į laisvą vietą Vilniaus miesto 1-ame apylinkės teisme ir laimėjo konkursą.

Kaip tik šio teismo teisėjai sankcionavo E.Daktaro suėmimus. Dėl galimo trukdymo teisėjų darbui Generalinė prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą, tačiau advokatui G.Leonovui įtarimai nepateikti.

Kartu su E.Daktaru bus teisiami Mindaugas Česonis, Nerijus Šarovas, netikras E.Daktaro dėdė Rimantas Daktaras ir Tautvydas Butkus.

Bylos duomenimis, įtariamieji vieną kartą į JAV iš Kauno greituoju paštu siuntė 2500 JAV netikrų JAV dolerių, kitą kartą - 6000 tūkst. padirbtų dolerių. Narkotikų siuntimo atvejus pareigūnai užfiksavo tris - vieną kartą išsiuntė 1 tūkst. vienetų "Ecstasy", antrą kartą - apie 500 vienetų, trečią - 531.

Nusikaltimai buvo įvykdyti šių metų pavasarį. Pinigai ir narkotikai buvo slepiami maisto produktuose, foto albumuose ir kituose daiktuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.