aA
Š.m. lapkričio 12 d. iš anksto parengtos operacijos metu Vilniaus m. VPK kriminalinės policijos Nusikaltimų tyrimo tarnybos Asmenų paieškos skyriaus pareigūnai sulaikė ir atvesdino į Vilniaus m. VPK besislapstantį nuo teismo nuosprendžio vykdymo Joną Dambrauską (g. 1971 m.), rašoma pranešime spaudai.
Jonas Dambrauskas
Jonas Dambrauskas (Vilniaus VPK nuotrauka)
Sulaikomas J.Dambrauskas bandė pabėgti sėdęs į automobilį, tačiau pareigūnai jį sučiupo ir uždėjo antrankius.

32 metų vilnietis už nepranešimą teisėsaugai apie sunkų nusikaltimą buvo nuteistas kalėti pustrečių metų, tačiau nuosprendžio įsigaliojimo laukė laisvėje.

Spalio viduryje J.Dambrauskas turėjo išvykti į pataisos įstaigą atlikti bausmės, tačiau nuo pareigūnų pasislėpė. Buvo paskelbta jo paieška.

J.Dambrauskas su dar trimis bendrais buvo teisiamas už turto prievartavimą, tačiau vėliau jam pateiktas kaltinamas buvo perkvalifikuotas į nusikaltimo slėpimą.

Bylos duomenimis, J.Dambrauskas, veikdamas su grupe iš anksto susitarusių asmenų - Valerijumi Kromanu, Rolandu Čičeliu ir Raimundu Rusaku, 2002 metų sausio 16-ąją iš senų pažįstamų Eduardo Jurgelevičiaus ir Vitoldo Cimoševskio, kaip užstatą už negrąžintas skolas atėmė 48 tūkst. litų kainavusį automobilį "Mercedes Benz S500", auksinę apyrankę, kurios vertė - 1 tūkst. 700 litų, ir du mobiliojo ryšio telefonus.

Nukentėjusieji iš pradžių delsė kreiptis į policiją, bandė atgauti automobilį patys ir susitarti su "dambrauskiniais" gražiuoju. Vėliau vyrai visgi pranešė apie tai pareigūnams.

J.Dambrauskas ir anksčiau buvo gerai žinomas teisėsaugai.

Tiriant nusikalstamą Vilniaus miesto Žemėtvarkos skyriaus darbuotojų veiklą, pas J.Dambrauską buvo rasti dokumentai, kuriuose surašyti visi žemės sklypai.

Nusikaltėliai sužinodavo adresus asmenų, kurie pretenduodavo atgauti žemę prestižinėse Vilniaus vietose.

Tuomet "dambrauskinių" gaujos nariai apsilankydavo pas paveldėtoją ir pasiūlydavo parduoti savo teises į žemės grąžinimą, žadėdami greitai sutvarkyti reikalus.

Šešėlinio pasaulio atstovai siūlydavo gerokai didesnes sumas, negu valstybė žada kompensuoti neatgavusiems žemės.

Po to skubiai būdavo sutvarkomi dokumentai, pagal kuriuos pretendentas atgauti žemę visas nuosavybės teises perleisdavo nusikaltėlių pasiūlytam žmogui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.