aA
JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), perspėjęs, kad Jungtinės Valstijos privalo nepaisydamos didėjančio aukų skaičiaus tęsti savo misiją Irake, antradienį sakė, kad kai kurie partizanai, su kuriais šioje šalyje susiduria Amerikos pajėgos, kovoja už Talibano stiliaus vyriausybę.
George W. Bush
George W. Bush
© EPA-ELTA
Veteranų dienos proga kalbėdamas fonde "Heritage Foundation" G.W.Bushas sakė, kad Saddamui Husseinui (Sadamui Huseinui) ištikimi kovotojai ir "džihadininkai iš užsienio" 520 kv. km plotą užimančiame "sunitų trikampyje" kartu rengia išpuolius prieš amerikiečius ir irakiečius. Šioje teritorijoje yra ir Saddamo Husseino gimtinė.

"Džihadininkai iš užsienio atvyko Irako sieną kirtę mažomis grupėmis su tikslu įvesti Talibano stiliaus režimą", - sakė G.W.Bushas, paminėdamas puritonišką islamistinį režimą Afganistane, kuris suteikė prieglobstį Osamos bin Ladeno kovotojų tinklui "al Qaeda" ir kurį po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų JAV nuvertė amerikiečių pajėgos.

Pasak prezidento, Saddamo Husseino šalininkai ir užsienio kovotojai "gali turėti skirtingus galutinius tikslus, bet jų trumpalaikė strategija ta pati: terorizuoti irakiečius ir įbauginti Ameriką bei mūsų sąjungininkus".

Kritikai sako, kad JAV karas priviliojo islamistų kovotojus į Iraką rengti išpuolius prieš JAV pajėgas, nors jie ir buvo priešiški buvusiam pasaulietiškam Saddamo Husseino režimui. Jų nuomone, tai G.W.Busho dažnai kartotą teiginį, jog Irakas yra karo su terorizmu dalis, pavertė išsipildžiusia pranašyste.

G.W.Bushas sakė, kad darbas Irake ir Afganistane nėra lengvas, tačiau svarbu, kad jis nežlugtų. "Demokratijos žlugimas šiose dviejose šalyse įtikintų teroristus, kad Amerika puolama pasitraukia, ir tikrai būtų daugiau išpuolių prieš Ameriką", - sakė jis.

G.W.Bushas apie padėtį Irake kalbėjo per veteranų šventę, kuria minima Pirmojo pasaulinio karo pabaiga 1918 lapkričio 11 dieną. Jis padėjo vainiką prie Nežinomo kareivio kapo Arlingtono nacionalinėse kapinėse ir sakė, kad "ši šalis niekada nepamirš" tų, kurie žuvo Irake ir Afganistane.

Nuo gegužės 1 dienos, kai G.W.Bushas paskelbė, jog pagrindiniai karo veiksmai Irake baigti, per išpuolius šioje šalyje žuvo 153 Amerikos kareiviai. Nemažai karių žuvo šį mėnesį kovotojams Irake numušus du JAV sraigtasparnius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.