aA
Uzbekistano prezidento Islamo Karimovo įsakymu šalyje vykdomas masinis moterų sterilizavimas, taip pat ir be jų žinios, Britanijos laikraščiui „The Sunday Times“ pranešė Uzbekistano teisėsaugininkai.
Uzbekistane moterys slapta sterilizuojamos be jų sutikimo
© Corbis

Žmogaus teisių gynėjai teigia, kad programą pradėta vykdyti 1999 m., tačiau 2003 m. ji buvo sustabdyta, nes tauta išreiškė nepasitenkinimą, rašo newsru.com.

Nepaisant to, kad I. Karimovui esant prezidento poste gimstamumo koeficientas šalyje sumažėjo nuo 4,4 iki 2,5 vaikų viena moteriai, 2010 m. šalies vadovybė nusprendė atnaujinti sterilizacijos programą.

2007 m. Jungtinių tautų komitetas prieš kankinimus savo pranešime paskelbė įrodymus apie priverstinį šios procedūros vykdymą.

Šalies vadovybė mano, kad šalyje gimsta per daug vaikų, ir siūlo toliau taikyti sterilizavimą kaip „veiksmingą kontracepcijos priemonę“.

Britanijos laikraščio duomenimis, visus Uzbekistano ginekologus šalies sveikatos ministerija įpareigojo kasmet sterilizuoti ne mažiau nei dvi moteris. Gydytojams, kurie neįvykdo šio nurodymo, skiriama bauda arba papeikimas.

Siekdami bet kokia kaina įvykdyti valdžios nurodymus, gydytojai be moterų sutikimo perriša joms kiaušintakius, pavyzdžiui, atlikdami Cezario pjūvį.

Žinomas bent vienas atvejis, kai moteris buvo sterilizuota apgaule, įtikinus ją, kad operacija būtina. Gydytojai prigąsdino moterį, kad jos organizme rasta cista, kuri kelia pavojų sveikatai, ir ją operavo.

Teisių gynėjų duomenimis, nuo vasario mėn. Uzbekistane buvo sterilizuota apie 5 tūkst. moterų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.