aA
Maskvos Ozerkovo krantinėje užgrobtas Atviros visuomenės institutas (George`o Soroso (Džordžo Soroso) fondas) patyrė milijonus dolerių nuostolio, pranešė šio instituto direktorė Jekaterina Genijeva. Naktį į lapkričio 7 dieną Ozerkovsko krantinėje esantį instituto pastatą užėmė kompanijos "Sektor-1" atstovai.
Dollar
Su šia kompanija G.Soroso fondas kovoja dėl pastato nuosavybės teisių bei nuomos mokesčio.

"Šiuo momentu instituto patalpos yra nuniokotos. Patirti nuostoliai siekia milijonus dolerių. Didelę nuostolių dalį sudaro prarasti dokumentai, kuriuose numatyta iš Globalinio fondo skirti 88 mln. dolerių penkerių metų kovos su AIDS Rusijoje programai", - antradienį per spaudos konferenciją sakė J.Genijeva.

Ji papasakojo apie užgrobimo detales.

"Maždaug 50 žmonių, vilkintys maskuojamosios spalvos uniformomis be skiriamųjų ženklų, į pastatą įsiveržė išdaužę langą. Elektrinėmis lazdomis jie neutralizavo apsaugą ir uždengė stebėjimo kameras. Po to visus fondo darbuotojus jėga išvarė į lauką. Tačiau baisiausia, kad šie asmenys visus instituto dokumentus ir asmeninius darbuotojų daiktus "evakavo" į nežinomą vietą", - pažymėjo direktorė.

Pasak jos, iš pastato buvo išnešti visi kompiuteriai, archyvų medžiaga, finansiniai ir juridiniai dokumentai, sutikimai dėl finansavimo, darbuotojų asmeniniai daiktai, įskaitant ir asmens dokumentus bei socialinio draudimo pažymėjimus. Visas Atviros visuomenės instituto turtas buvo išvežtas keliais sunkvežimiais.

J.Genijeva pranešė, kad šiuo metu fondo darbuotojai negali patekti į šį pastatą.

"Jis okupuotas. Į jį neįleidžiami nei stipendijų gavėjai, nei darbuotojai, nei instituto advokatai", - teigė ji.

Paklausta, ar ji neįžvelgianti galimų sąsajų tarp buvusio naftos kompanijos "Yukos" vadovo Michailo Chodorkovskio arešto bei G.Soroso fondo užgrobimo, J.Genijeva atsakė: "Labai tikiuosi, kad tarp M.Chodorkovskio suėmimo ir to, kas įvyko Ozerkovo krantinėje, nėra jokio ryšio".

"Jokių faktų, galinčių tai patvirtinti, mes neturime. Tačiau visiškai atmesti tokios galimybės negaliu, nes tarp šių įvykių yra nemažai sutapimų", - pridūrė instituto direktorė.

Liepą prasidėjusi kampanija prieš M.Chodorkovskį ir "Yukos", kurią lydėjo virtinė kratų bendrovės patalpose, laikoma Kremliaus kerštu naftos milijardieriui už paramą opozicinėms partijoms, ir sukėlė didelį užsienio investuotojų nerimą.

Vengrų kilmės G.Sorosas jau senai nepritaria Maskvos vykdomai politikai, o praėjusią savaitę, duodamas interviu vienam Rusijos laikraščiui, buvusio "Yukos" vadovo areštą pavadino "persekiojimu", kurio tikslas privačią nuosavybę gražinti į valstybės rankas.

Ginčas tarp pastatą Ozerkovo krantinėje nuomojančių kompanijų ir G.Soroso fondo vyksta jau seniai.

Šio fondo teisininkas ankščiau buvo pranešęs, kad nuomos sutartis tarp Atviros visuomenės instituto ir kompanijos "Sektor-1" buvo sudaryta 1999 metų rudenį. Šioje sutartyje buvo numatyta, kad pastatui reikalingas kapitalinis remontas, kurį savo lėšomis už 2,5 mln. dolerių atliko pats institutas.

Teisininkas taip pat sakė, kad nuo 2001 metų abi pusės dėl šio pastato kilusius nesutarimus sprendžia tik teisminiu keliu.

"Maskvos arbitražiniam teisme G.Soroso fondas prieš nuomotojus laimėjo jau 20 bylų. Jokio teisinio pagrindo iškeldinti institutą iš šio pastato "Sektor-1" neturi", - pažymėjo jis.

Šios kompanijos atstovai Ozerkovo krantinės pastatą jau buvo mėginę užgrobti 2002 metų liepą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.