aA
Valstybės sieną su Kaliningrado sritimi saugantys pasieniečiai pirmadienį sulaikė beveik 15 tūkst. Nemunu į Lietuvą bandytų perplukdyti kontrabandinių cigarečių pakelių ir 5 įtariamuosius - 3 rusus ir 2 lietuvius.
Cigarettes
Pagėgių pasieniečių Nemuno pakrantėje užspeisti cigarečių kontrabandininkai mėgino priešintis, bėgti, vienas jų šoko į Nemuną, pranešė Valstybės sienos apsaugos tarnyba (VSAT).

Tramdydami juos VSAT pareigūnai panaudojo tarnybinį ginklą, specialiąsias priemones ir kovinės savigynos veiksmus.

Pasak pranešimo spaudai, pirmadienio vakarą VSAT Pagėgių rinktinės Operatyvinės veiklos skyriaus pareigūnai ties Pagėgių savivaldybės Kucių kaimu, prie pat Nemuno, sulaikė tris Rusijos piliečius, kurie krovė cigarečių dėžes į netoliese stovėjusį lengvąjį automobilį "Volkswagen Passat".

Sulaikymo metu arčiausiai upės buvęs vyriškis šoko į upę ir brisdamas vandenyje mėgino pasprukti palei krantą.

Jam nepaklusus pasieniečių reikalavimui sustoti, pasienietis iš tarnybinio pistoleto paleido įspėjamąjį šūvį į orą. Po to išgąsdintas kontrabandininkas išlipo į krantą.

Paaiškėjo, kad pasieniečių sulaikytieji yra Rusijos piliečiai Kaliningrado srities gyventojai 33-ejų metų V.L., 34-erių J.G. ir 28-erių I.O.

VSAT pareigūnai išsiaiškino, kad rusai pėsčiomis legaliai atvyko į Lietuvą per Panemunės pasienio kontrolės punktą.

Automobilyje "Volkswagen Passat" ir upės pakrantėje gulėjusiose dėžėse VSAT pareigūnai rado 7500 pakelių cigarečių "Dukat" ir "Saint George".

Visos rūkalų pakuotės buvo paženklintos rusiškomis banderolėmis.

Paaiškėjo, kad į polietileno plėvelę sandariai įpakuotas dėžes rusai virve atsitempė per Nemuną į Lietuvą. Įtariama, kad puskilometrio ilgio tvirtą virvę per upę į Lietuvos krantą galėjo perplukdyti kontrabandininkų bendrininkas iš Rusijos.

Rusams už kontrabandos gabenimą per valstybės sieną surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai bei įteikti šaukimai atvykti į Šilutės rajono apylinkės teismą.

VSAT taip pat kreipsis į Migracijos departamentą, kad šie rusai būtų įtraukti į asmenų, kuriems draudžiama atvykti į Lietuvos teritoriją, sąrašą.

Apie įvykį pranešta Rusijos pasieniečiams. Cigaretės ir automobilis saugomi Pagėgių rinktinėje. Apie tarnybinio ginklo panaudojimą pasieniečiai informavo prokuratūros pareigūnus.

Pagėgių rinktinės pasieniečių teigimu, už kontrabandos gabenimą sulaikyti Rusijos piliečiai paprastai iškart labai domisi, kaip galėtų sumokėti baudas.

Pasak pareigūnų, manoma, kad su kontrabanda įkliuvę užsieniečiai baiminasi, kad nebūtų anuliuotos jų turimos Lietuvos vizos. Neatmestina prielaida, kad todėl jie linkę sumokėti baudas ir išsaugoti teisę atvykti į Lietuvą.

Tos pačios dienos vakarą VSAT Pagėgių rinktinės Specialiosios paskirties būrio pareigūnai Pagėgių savivaldybės ribose, ties Panemunės gyvenviete, sulaikė dar du asmenis, kurie prie Nemuno augančiuose krūmuose bandė slėpti dėžes su rūkalais.

Specialiojo būrio pasieniečių užklupti nešikai pasipriešino, todėl pareigūnai buvo priversti panaudoti fizinę jėgą ir nepaklusnius kontrabandininkus surakinti antrankiais.

Nustatyta, kad cigaretes krūmuose bandė slėpti Lietuvos piliečiai Pagėgių savivaldybės gyventojai 20-metis V.Č. ir 24-erių metų K.R.

Sulaikymo vietoje plėvele sandariai apvyniotose dėžėse pareigūnai rado 7200 pakelių cigarečių "Prima" su rusiškomis banderolėmis.

Sulaikyti lietuviai pasieniečiams tvirtino, kad paslėpti cigaretes juos Panemunėje pasamdęs nepažįstamas rusakalbis vyras.

Po apklausos pagėgiškiams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai už neteisėtą akcizais apmokestinamų prekių gabenimą. Jiems taip pat įteikti šaukimai atvykti į Šilutės rajono apylinkės teismą. Cigaretės saugomos Pagėgių užkardoje.

Pagal Lietuvoje galiojančius teisės aktus, baudžiamoji byla už kontrabandos gabenimą gali būti keliama, kai gabenamų prekių, pinigų ar kitų privalomai deklaruojamų daiktų vertė viršija 250 minimalių gyvenimo lygių (MG), t.y. beveik 32 tūkstančius litų.

Šiemet Lietuvos pasieniečiai iš viso sulaikė keturis kartus daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį į šalį bandytų įvežti kontrabandinių tabako gaminių - iš viso daugiau kaip milijoną 304 tūkstančius pakelių.

Rekordiškai daug kontrabandinių cigarečių ir jas gabenusių asmenų šiemet VSAT pareigūnai sulaiko pasienyje su Rusija.

Šiame ruože šiemet sulaikyta 920 tūkstančių pakelių kontrabandinių cigarečių, pernai per tą patį laikotarpį - 159 tūkstančiai pakelių.

VSAT Pagėgių rinktinės saugomame ruože su Rusija pasieniečiai sulaikė beveik dukart daugiau nei pernai ir kontrabandą gabenusių asmenų - 200, pernai - 122.

Panašiai čia šiemet išaiškinta ir kontrabandos atvejų - 200, kai pernai tokių atvejų nustatyti 129.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.