aA
Seimo vadovams ir Žmogaus teisių komiteto pirmininkui atsiųstame laiške Izraelio Kneseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas teigia negalėjęs vizito Lietuvoje metu "nuosaikiai" kalbėti apie žydų žudynes ir stebisi Lietuvoje kilusiu pasipiktinimu dėl jo pasisakymų.
Izraelio Kneseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas
Izraelio Kneseto pirmininkas Reuvenas Rivlinas
© ELTA
"Skaudu tai girdėti, nes tai liudija, kad reikia dėti dar daugiau pastangų, kad Lietuvos žmonės pripažintų šį baisų savo tautos istorijos epizodą ir suvoktų, kad Lietuvos žydų žudynės (kuriose daug lietuvių aktyviai dalyvavo) nėra dalykas, apie kurį galima kalbėti "nuosaikiai", - rašo R.Rivlinas apie Lietuvoje kilusią kritiką dėl jo kalbos Panerių memoriale.

Antrojo pasaulinio karo metais čia buvo sušaudyta apie 100 tūkst. likviduoto Vilniaus žydų geto gyventojų. "Būdamas žydas ir stovėdamas prie vieno iš didžiausių pasaulyje masinių kapų negalėjau ir neturėjau sušvelninti to, ką norėjau pasakyti", - teigia Kneseto pirmininkas.

R.Rivlinas rašo, jog prieš atvykdamas žinojo, kad vizito metu turės kalbėti ne tik apie "nuostabius mūsų šalių santykius", bet ir turės iškelti "sudėtingesnius klausimus, susijusius su žydų ir lietuvių tautų santykiais".

R.Rivlinas Seime kalbėjo nuosaikiai, tačiau Panerių memoriale pareiškė, jog vietiniai Lietuvos gyventojai "entuziastingai" talkino naciams žudant žydus ir pelnėsi plėšdami bei pardavinėdami nužudytųjų turtą.

"Patys vokiečiais nebūtų to galėję padaryti geriau", - teigė Kneseto pirmininkas. Viešėdamas Lietuvoje R.Rivlinas atsisakė dalyvauti Prezidentūroje apdovanojant Antrojo pasaulinio karo metais žydus gelbėjusius asmenis, nes, kaip teigė Izraelio spauda, jis nuogąstavo, jog ir tarp gelbėtojų gali būti žydšaudžių.

Kneseto pirmininko pasisakymai sukėlė ne tik lietuvių, bet ir kai kurių žydų bendruomenės atstovų pasipiktinimą.

Lietuvoje pripažįstama, jog dalis lietuvių Antrojo pasaulinio karo metais talkino naciams vykdant Holokaustą, tačiau atmetami kaltinimai visai tautai, pažymint, jog Lietuva tuo metu buvo okupuota nacių ir negalėjo vykdyti savarankiškos politikos.

Buvęs prezidentas, dabar premjeras Algirdas Brazauskas savo viešnagės Izraelyje metu yra viešai atsiprašęs žydų tautos už lietuvių dalyvavimą Holokauste.

R.Rivlino laišką gavo Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas, pirmasis vicepirmininkas Česlovas Juršėnas bei Žmogaus teisių komiteto pirmininkas Gediminas Dalinkevičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.