aA
Vilniaus apygardos teismas uždraudė Zigmui Vaišvilai vykdyti UAB "Parex lizingas" administracijos vadovo funkcijas, kol nagrinėjamas įmonės akcininkų ieškinys ir bus priimtas sprendimas.
Zigmas Vaišvila
Zigmas Vaišvila
© ELTA
Teismas šį pirmadienį taip nutarė, kartu patenkindamas Latvijos bendrovės "Parekss lizings" prašymą taikyti laikinąsias apsaugos priemones jos antrinėje įmonėje Lietuvoje "Parex lizingas" dėl įtarimų, kad jos administracijos vadovas vykdo akivaizdžiai ekonomiškai nenaudingus ir nuostolingus veiksmus, pažeidžiančius akcininkų interesus.

Antradienį Zigmas Vaišvila Eltai iš Klaipėdos telefonu teigė, kad tai ne vienerius metus vykstančio bendrovės "Parex lizingas" akcininkų ginčo rezultatas.

Jo duomenimis, 50,96 proc. bendrovės akcijų priklauso didžiausiam Latvijos bankui "Parekss banka" ir jo antrinei įmonei bendrovės "Parekss lizings", o 49,04 proc. - Lietuvos fizinių asmenų grupei, "Parex lizingas" valdyboje užtikrintas dviejų akcininkų grupių paritetas - yra po du atstovus.

Z. Vaišvilos teigimu, "kelerius metus nuo bendrovės įkūrimo viskas vyko gerai, buvome rinkos lyderiai". Tačiau, pasak nušalinto "Parex lizingas" direktoriaus, konfliktas prasidėjęs, kai 2000-aisiais (ar anksčiau) "Parekss banka" savininkai nusprendę banką parduoti - tada jie pasiūlę jų vardu perrašyti "Parex lizingas" akcijas, kurias valdė Lietuvos akcininkai.

"Mes pagalvoję nesutikome, nes nebuvo aišku, kaip ir kada už tai bus atsilyginta. Siūlėme kartu parduoti "Parex lizingą", tačiau teigiamo atsakymo nebuvo. Ir prasidėjo mūsų bendrovės "dusinimas" - nebegaudavome naujų paskolų, praradome daug klientų, netekome pirmaujančių pozicijų. O dabar bandoma "Parex lizingą" užgrobti", - sakė Z. Vaišvila.

Jis neigė antradienį paskelbtą informaciją, kad praėjusiais metais audito bendrovės "Ernst & Young Baltic" atliktas 2002 m. UAB "Parex lizingas" finansinės atskaitomybės auditas atkreipė bendrovės akcininkų dėmesį į tam tikrus UAB "Parex lizingas" vykdytus sandorius, kurių metu buvo įsigyjamas ir nuostolingai parduodamas bendrovei priklausantis turtas.

"Tai melas. Auditorių išvados teigiamos ir pernai, ir šiemet, jos buvo patvirtintos akcininkų. Mūsų įmonė dirbo pelningai, pernai gavome 2,2 milijono litų grynojo audituoto pelno, kuris nukreiptas į bendrovės rezervus", - tvirtino Z. Vaišvila.

Pasak viešųjų ryšių bendrovės "Komunikacijos tiltai" pranešimo, dėl Z. Vaišvilos veiksmų yra paduotas pareiškimas atlikti ikiteisminį tyrimą, po kurio paaiškės, ar buvusio "Parex lizingo" administracijos vadovo veiksmuose nėra nusikalstamos veikos požymių.

Z.Vaišvila stebėjosi, kad teismo sprendimas taikyti laikinąsias apsaugos priemones "Parex lizinge" ir administracijos vadovo nušalinimas priimtas neatlikus išsamaus tyrimo. "Mes teisiniais būdais ginsime savo interesus", - pažymėjo nuo pareigų nušalintas "Parex lizingas" administracijos vadovas.

Z.Vaišvila tvirtina, kad jam nebuvo sudaryta galimybė perduoti reikalų laikinajam administratoriui, bendrovės patalpos buvę užgrobtos išlaužus duris, esą įsilaužta į seifus, kompiuterius, paimti įmonės dokumentai.

"Parekss lizings" teigia, kad Z.Vaišvilos nušalinimas nuo bendrovės administracijos vadovo pareigų niekaip nepaveiks UAB "Parex lizingas" įsipareigojimų klientams ir partneriams vykdymo. Bendrovė žada imtis visų reikiamų priemonių, kad užtikrintų sėkmingą tolesnę UAB "Parex lizingas" veiklą, ir numato siekti atkurti gerą bendrovės vardą.

Savo ruožtu Z. Vaišvila pripažino, kad naujausi įvykiai bendrovėje kenkia jos įvaizdžiui, "klientai gali nebenorėti mums mokėti".

Teismo sprendimu, "Parex lizingo" administracijos vadovės pareigos patikėtos bendrovės "MRI finansinis auditas" atstovei Birutei Stankevičienei.

Lietuvos lizingo asociacijos duomenimis, šių metų rugsėjo pabaigoje "Parex lizingo" lizingo portfelis siekė 10,5 mln. litų, šiai bendrovei priklausė 0,5 proc. Lietuvos lizingo rinkos (pagal lizingo portfelį).

Z. Vaišvila yra Nepriklausomybės akto signataras, vienoje iš pirmųjų atkurtos Lietuvos Respublikos Vyriausybių buvo vicepremjeru, vadovavo Valstybės saugumo departamentui. UAB "Parex lizingas" direktoriumi jis tapo 1997 metais.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.