aA
Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) pirmadienį konfidencialioje ataskaitoje, kurios tekstą gavo "Reuters", nurodė, kad Iranas pripažino pasigaminęs nedidelį kiekį plutonio, kurį galima panaudoti atominei bombai kurti.
Paper
Jungtinės Valstijos kaltina Iraną slapta vykdant branduolinių ginklų programą. Teheranas tai neigia ir sako buvęs priverstas slėpti daugelį savo branduolinės programos aspektų nuo JT, nes, jo nuomone, jau dešimtmečius galiojančios tarptautinės sankcijos yra neteisėtos.

"Iranas pripažino, kad naudodamasis tiek centrifugomis, tiek lazeriniais sodrinimo procesais pasigamino nedidelį kiekį silpnai prisodrinto urano ir kad nepranešė apie daug perdirbimo, gamybos ir švitinimo veiksmų su branduoline medžiaga, įskaitant nedidelio kiekio plutonio išskyrimą", - sakoma ataskaitoje.

Sodrintą uraną galima panaudoti kaip branduolinį kurą arba branduoliniam ginklui gaminti. Jo prisodrinti galima per kelias dienas, įskaitant ir skylančių urano atomų atskyrimą centrifuguojant ar lazeriais.

Nors Iranas anksčiau tai neigė, TATENA nurodo, jis taip pat "pripažino, jog 1999 ir 2002 metais energetikos kompanijoje "Kalaye" atliko ribotą skaičių bandymų su nedideliais (urano heksafluorido) kiekiais".

Ataskaitoje nurodoma, kad per šiuos bandymus buvo panaudota 1,9 kg urano heksafluorido - urano cheminio junginio, naudojamo per sodrinimo procesą, - kurį anksčiau Iranas "mėgino nuslėpti nurodydamas, kad šis nuostolis atsirado dėl nesandarių vožtuvų".

TATENA taip pat nurodo, kad Iranas pripažino 2000 metais įsteigęs urano sodrinimo lazeriais gamyklą Laškar Abade, kurios egzistavimą slėpė nuo šios JT agentūros.

TATENA sako "neturinti įrodymų" dėl slaptos ginklų programos, tačiau atsižvelgiant į tai, kad Teheranas anksčiau tokius dalykus slėpdavo, "prireiks laiko padaryti išvadą, jog Irano branduolinės programos tikslai yra išimtinai taikūs".

Minima ataskaita prieš lapkričio 20 dieną numatytą pasitarimą dėl Irano buvo pateikta 35 TATENA valdytojų tarybos narėms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.