aA
Antradienį gali būti nutarta paviešinti dar kelis slapta darytus įrašus, iš kurių, žiniasklaidos teigimu, aiškėja, kad prezidentas Rolandas Paksas žinojo apie jo rinkimų kampanijos dosniausio rėmėjo Jurijaus Borisovo keliamas sąlygas.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© ELTA
Pirmadienį su šiais įrašais susipažinusi grėsmes nacionaliniam saugumui tirianti parlamento komisija teigė negalinti jų komentuoti, nes jie yra slapti. Gali būti, jog antradienį šią informaciją bus nutarta išslaptinti.

Pasak dienraščio "Lietuvas rytas", komisijai pateiktuose įrašuose užfiksuoti bendrovės "Restako" vadovo liberaldemokrato Algirdo Drakšo pokalbiai su prezidentu R.Paksu.

"Lietuvos ryto" šaltinių teigimu, iš vieno telefono pokalbio aiškėja, kad R.Paksas buvo gerai informuotas apie bendrovės "Avia Baltika" vadovo J.Borisovo reiškiamą nepasitenkinimą dėl nevykdomų susitarimų.

Šis pokalbis užfiksuotas netrukus po to, kai J.Borisovas nurodė A.Drakšui perduoti prezidentui, jog šis laikytųsi duotų pažadų. Priešingu atveju, J.Borisovas pagrasino paviešinti sutartį.

Pasak dienraščio, yra užfiksuotas ir A.Drakšo pokalbis su R.Paksu jau įsiplieskus šiam politiniam skandalui. Esą šalies vadovas reiškia nepasitenkinimą, kad "Restako" direktoriui reikės duoti parodymus Generalinėje prokuratūroje.

Parlamentinės komisijos nariai išgirstus pokalbius vadina itin reikšmingais ir tikina, jog tyrimas dabar gali smarkiai pasistūmėti į priekį.

Pasak "Lietuvos ryto", teigiama, kad nauja VSD informacija patvirtina daugelį anksčiau specialiųjų tarnybų pateiktoje pažymoje minimų faktų ir yra nenaudinga šalies vadovui ir jo aplinkai.

Antradienį į komisiją liudyti kviečiamas Seimo vicepirmininkas Europos reikalų komiteto pirmininkas Vytenis Andriukaitis ir užsienio reikalų ministras Antanas Valionis. Komisija juos kviečia apklausti dėl prezidento patarėjo užsienio politikos klausimams Alvydo Medalinsko veiklos.

Dėl A.Medalinsko veiklos į komisiją kreipėsi V.Andriukaitis. Savo kreipimesi jis pažymi, jog prezidento patarėjas nesugebėjo konstruktyviai bendradarbiauti su Seimu ir Užsienio reikalų ministerija, įtaria jį siekus nušalinti užsienio reikalų ministrą.

Antradienį į komisiją taip pat kviečiamas Valstybės turto fondo pirmininkas Povilas Milašauskas, nes komisija domisi ir Prezidentūros atstovų įtaka privatizavimo procesams.

Trečiadienį į komisiją kviečiamas VSD generalinis direktorius Mečys Laurinkus, kuri turėtų pateikti atsakymus dėl prezidento reakcijos į VSD pažymas ir jų tarpusavio santykius.

Seimas devynių narių parlamentinę tyrimo komisiją sudarė prieš savaitę, gavus slaptą Valstybės saugumo departamento medžiagą apie įtartinus Prezidentūros atstovų ryšius.

Komisija pirmąsias išvadas Seimui turės pateikti iki gruodžio 1 dienos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.