aA
Opozicinės Tėvynės sąjungos (TS) raginimuose prezidentui Rolandui Paksui atsistatydinti dėl Prezidentūros skandalo jo įkurtos Liberalų demokratų partijos (LDP) atstovai įžvelgė psichologinį valstybės vadovo šantažą.
Valentinas Mazuronis - karikatūra
Valentinas Mazuronis - karikatūra
© DELFI
"Viešas raginimas atsistatydinti yra psichologinis spaudimas, psichologinis šantažas", - pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje pareiškė LDP lyderis Valentinas Mazuronis.

Liberaldemokratų frakcijos seniūnas Henrikas Žukauskas šeštadienį neeiliniame TS suvažiavime pasakytoje konservatorių lyderio Andriaus Kubiliaus kalboje įžvelgė ir tiesioginius grasinimus prezidentui, "kurie turi būti tiriami viešai".

"Nulis negali būti prezidentu. Pasirinkimas vienas - arba jis, arba Lietuva", - šiuo A.Kubiliaus kalbos žodžius H.Žukauskas įvardijo kaip "tiesioginius grasinimus".

Liberaldemokratai pareikalavo, jog prezidentą atsistatydinti raginęs A.Kubilius būtų atšauktas iš parlamentinės komisijos, tiriančios, be kita ko, ir galimus prezidento įsipareigojimus valstybės vadovo šantažu įtariamam liberaldemokratui Jurijui Borisovui.

Tačiau liberaldemokratams nekelia abejonių tai, jog J.Borisovo elgesį vertinsiančiai partijos Drausmės komisijai vadovauja J.Borisovo bendrovės "Avia Baltika" darbuotoja. "Prielaidų, jog būtų tiriama šališkai, nėra", - žurnalistams teigė V.Mazuronis.

Tačiau pirmadienį po pietų Liberalų demokratų partija pranešė, jog Drausmės komisijos pirmininkė Jūratė Vainikonienė pati paprašė nušalinti ją nuo komisijos pirmininkės pareigų, kai bus nagrinėjamas klausimas dėl J.Borisovo veiksmų.

Ištirti J.Borisovo elgesį partijos Drausmės komisijai pavedė praėjusią savaitę posėdžiavusi partijos valdyba, kuri, pasak V.Mazuronio, "išsakė neigiamą poziciją dėl kalbų". Atsistatydinti A.Kubilių iš parlamentinės tyrimo komisijos pirmadienį paragino ir vienas socialdemokratų lyderių Vytenis Andriukaitis.

"Atrodo, jog A.Kubilius viename asmenyje yra ir kaltintojas, ir prokuroras, ir teisėjas, ir nuosprendį turi. Socialdemokratai reiškia susirūpinimą, ką toks žmogus veikia Seimo komisijoje. Po tokių pareiškimų A.Kubilius turėtų atsistatydinti", - kitoje Seime surengtoje spaudos konferencijoje sakė V.Andriukaitis.

Pats V.Andriukaitis yra kreipęsis į komisiją, prašydamas ištirti prezidento patarėjo užsienio politikos klausimams Alvydo Medalinsko veiklą bei Prezidentūros bandymus nušalinti nuo pareigų užsienio reikalų ministrą Antaną Valionį.

Liberaldemokratai taip pat paragino Valstybės saugumo departamentą kuo skubiau paviešinti visus slapta darytus įrašus, susijusius su parlamentinės komisijos ir prokuratūros atliekamu tyrimu. Slaptų įrašų egzistavimas liberaldemokratų nuomone, skatina šalyje "baimės ir netikrumo atmosferą".

Praėjusį pirmadienį Seimo posėdyje dalyvavusiems parlamentarams buvo suteikta galimybė paklausyti J.Borisovo ir Rusijos bendrovės "Almax" darbuotojos Anos Zatonskajos, taip pat tarp Lietuvos pilietės Renatos Smailytės ir prieštaringai vertinamo Rusijos verslininko Anzorio Aksentjevo-Kikališvilio, kuris siejamas su Rusijos mafija, pokalbių.

VSD generalinis direktorius Seimo posėdyje teigė, jog iš viso yra padaryta apie 2 tūkst. įrašų. Liberaldemokratai pirmadienį Seime surengtoje spaudos konferencijoje taip pat paragino prezidentą kuo greičiau pasirašyti Seimo priimtą pataisą, kuri leistų rengti atvirus parlamentinės komisijos posėdžius.

"Mano manymu, prezidentas turėtų pasirašyti šitą pataisą kaip galima greičiau", - teigė H.Žukauskas. Pasirašyti prezidentą Seimo priimtą pataisą pirmadienį kitoje spaudos konferencijoje paragino ir konservatoriai.

Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūno pavaduotojas Arvydas Vidžiūnas paragino prezidentą su piliečiais kalbėtis "atvirai, sąžiningai, viešai, be įvaizdžio technologų uždėtos kaukės".

"Šiandien R. Paksas, padedamas viešųjų ryšių technologų, vėl daromas mitologiniu karžygiu, kovojančiu su sąmokslais. Tai kelias į aklavietę", - sakė A.Vidžiūnas. Pirmadienį Prezidentūra pranešė, kad R.Paksas pasirašys minėtą pataisą.

Konservatoriai taip pat ragina R.Paksą pareikšti, jog jis duos parodymus prokuratūrai ir Seimo parlamentinei tyrimo komisijai.

Prezidentas pirmadienį vakare rengia spaudos konferenciją, kurioje, pasak jo atstovo spaudai, ketina išdėstyti savo poziciją dėl šiuo metu Prezidentūrą krečiančio skandalo dėl įtariamų prezidento aplinkos ryšių su tarptautiniais nusikaltėliais ir ginklų prekiautojais.

Prezidentas nuo skandalo pradžios spalio 30 dieną per televizijas yra perskaitęs du pareiškimus, kuriuose iš pradžių atmetė jo aplinkai mestus kaltinimus, vėliau pareiškė atsikratysiąs patarėjų, jeigu jų kaltė bus įrodyta.

Liberaldemokratų atstovai pirmadienį pripažino, jog buvo "padarytos klaidos", tačiau jų neįvardijo. "Mes pripažįstame susidariusią padėtį. Taip, yra padarytos klaidos. Prezidentas tas klaidas pats ištaisys", - spaudos konferencijoje sakė H.Žukauskas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.