aA
JAV vyriausiasis administratorius Irake Paulas Bremeris (Polas Brėmeris) pirmadienį perspėjo, kad partizanai, siekdami sustabdyti šalies atstatymo darbus, ims dažniau rengti išpuolius ir pažymėjo, kad į Iraką jau atvyko keli šimtai kovotojų iš užsienio.
JAV kariai patruliuoja Irake
JAV kariai patruliuoja Irake
© EPA-ELTA
Interviu Didžiosios Britanijos dienraščiui "The Times" P.Bremeris pažadėjo, kad partizanams nepavyks išstumti JAV vadovaujamos koalicijos pajėgų, nes pralaimėjimo kaina būtų pernelyg didelė ir pačiam Irakui, ir Artimiesiems Rytams.

"Išpuolių ir terorizmo gali dar padaugėti, nes teroristai mato, kad Irako atstatymas vyksta taip, kaip mes norime", - teigė P.Bremeris, pridurdamas, kad Irako partizanų gretas papildę užsienio kovotojai yra iš Sudano, Sirijos, Jemeno bei Saudo Arabijos.

"Per ateinančius mėnesius iškils daugiau problemų, kol pagerės žvalgybos darbas", - sakė jis.

Nuo gegužės 1 dienos, kai prezidentas George`as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) paskelbė pagrindinių kovos veiksmų Irake pabaigą, Vašingtonas Irake neteko 150 karių, kurie žuvo nuo priešiškos ugnies. Išpuolių rengimų JAV kaltina Saddamo Husseino (Sadamo Huseino) šalininkus ir užsienio kovotojus, tarp jų ir "al Qaeda" narius.

"Mūsų nesėkmės Irake pasekmės būtų labai liūdnos. Jos būtų pražūtingos ne tik irakiečiams, bet, galimas dalykas, ir patiems Artimiesiems Rytams", - "The Times" sakė P.Bremeris.

Dienraštis citavo jį teigiant, kad į irakiečių "specialiąsias pajėgas", kovosiančias su augančiu karingumu, greičiausiai nebus priimami buvę Saddamo Husseino žvalgybos tarnybų nariai, nors tai nėra "neįmanoma".

Sekmadienio naktį Bagdade nugriaudėjo keletas garsių sprogimų, o policija pranešė, kad į namą miesto centre pataikė minosvaidžio užtaisas. Apie aukas nepranešama.

Panašu, jog tai buvo ketvirtas kartas per savaitę, kai partizanai mieste šaudė iš minosvaidžių. Paskutiniu metu minosvaidžių išpuoliai Bagdade prieš JAV vadovaujamos Irako administracijos objektus vakariniame Tigro krante tampa vis įžūlesni. Per juos kol kas niekas nežuvo, bet keletas JAV vadovaujamos koalicijos pareigūnų buvo sužeisti.

Koalicija taip pat patyrė didelį smūgį, kai neseniai buvo numušti trys JAV sraigtasparniai. Sekmadienį, po daugiau kaip šešių mėnesių pertraukos, pajėgos atnaujino oro antskrydžius. Naikintuvai F-16 numetė tris 500 kg bombas netoli neramaus Faludžos miesto. Šioje į vakarus nuo Bagdado esančioje srityje JAV neteko 16 karių, kai buvo numuštas jos sraigtasparnis "Chinook".

Šaltinio JAV kariuomenėje teigimu, antskrydžiai surengti po išpuolio prieš JAV karius, tačiau daugiau informacijos jis nesuteikė.

Siekdamos pažaboti partizanus, JAV pajėgos pradėjo naują karinę operaciją ir Saddamo Husseino gimtajame mieste Tikrite.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.