aA
Įtartas plėšimu į areštinę uždarytas Klaipėdos apygardos prokuratūros prokuroro Bernardo Markulevičiaus septyniolikmetis sūnus Mindaugas. Šešiolikmečiai mergina ir vaikinas teigia buvę užpulti Mindaugo ir trijų jo draugų bei apiplėšti. Užpuolikų grobis - du mobilieji telefonai.
Turėti mobilųjį telefoną vaikams ir paaugliams pastaruoju metu reiškia rizikuoti sveikata. Kasdien daugybė vaikų patiria ne tik išgąstį, bet ir smurtą, kai nedaug už juos vyresni vaikigaliai atima telefonus.

Tik mažoji dalis tokių plėšikų sulaikoma. Užtat turguose, lombarduose ir net gatvėje iš po skverno pusvelčiui galima nusipirkti kokį tik nori telefoną.

Policija pranešimų apie panašius apiplėšimus gauna kasdien. Dalis nukentėjusiųjų vaikų tėvų nesikreipia į pareigūnus, nes nesitiki, kad kaltininkai bus surasti.

Penktadienį policininkai sulaikė keturis tokius plėšikus. Įtariama, kad Mindaugas su devyniolikmečiais Ruslanu Židkovu, Algirdu Martinkumi bei Tomu Zeleckiu jėga atėmė mobiliuosius telefonus iš šešiolikmečių Vitalijaus bei Rimantės. Baudžiamasis kodeksas tokius veiksmus vadina plėšimu, o tai yra sunkus nusikaltimas. Mindaugas ir Ruslanas uždaryti į areštinę.

Pagrobtieji telefonai rasti pas sulaikytuosius ir grąžinti savininkams.

Penktadienį dar šviesiu metu Paryžiaus Komunos gatvėje prie 16 namo prie keturiolikmečio Timūro priėjo trise. Nepažįstamieji paprašė berniuko leisti paskambinti iš jo telefono. Timūras nesutiko. Tada plėšikai jėga ištraukė iš paauglio kišenės telefoną ir pabėgo.

Tą pačią dieną apie 18 val. Vingio gatvės 47 namo laiptinėje septyniolikmečiui nepažįstamasis pagrasino peiliu ir atėmė mobilųjį telefoną. Šviesiaplaukis plėšikas vilkėjo balta striuke su mėlynomis ir raudonomis juostomis ant rankovių.

Atrodytų, paprasčiausia vaiką apsaugoti nuo tokių nemalonumų – nepirkti jam telefono. Tačiau gyvenimas diktuoja savo matematiką. Vos litą sumokėję tėvai tikisi bet kuriuo metu susisiekti su vaiku ir žinoti, kur jis yra ir ką veikia.

Daugelis atsisako brangių “Telekomo” paslaugų ir nebrangiai palaiko kontaktą su namiškiais mobiliaisiais telefonais. Kai vaiką apiplėšia, tėvai jau kitą dieną kur nors turguje iš abejotinos reputacijos žmogėno pusvelčiui nuperka iš kito vaiko pavogtą telefoną. Taip ratas užsidaro.

Tėvai perka savo vaikams atimtus ar pavogtus telefonus, taip paakindami nusikaltėlius ir toliau plėšikauti.