aA
Buvusio didžiausios Rusijos naftos kompanijos "Jukos" vadovo Michailo Chodorkovskio advokatas Robertas Amsterdamas ketina ginčyti savo kliento sulaikymo teisėtumą Jungtinėse Tautose (JT), sekmadienį pranešė BBC.
Michailas Chodorkovskis
Michailas Chodorkovskis
© EPA-ELTA
Interviu BBC rusų naujienų tarnybai advokatas sakė, kad M.Chodorkovskio gynėjai ketina kreiptis ne tik į tarptautinius teismus, bet ir į JT neteisėtų sulaikymų darbo grupę.

Pasak R.Amsterdamo, M.Chodorkovskis yra politinis kalinys, ir jį suėmus buvo pažeistas įstatymas.

"Rusijoje viskas grindžiama kaltumo prezumpcija, tai, kad po sulaikymo turi sekti areštas, o ne išlaisvinimas už užstatą. Ir tai pažeidžia visus tarptautinius susitarimus dėl žmogaus teisių", - sakė advokatas.

Jis pranešė, kad kreipimasis bus parengtas artimiausiomis savaitėmis, ir apie tai bus informuota spauda.

M.Chodorkovskio areštas vėl sužadino kalbas apie Kremliaus ir stambiojo verslo konfrontaciją Rusijoje. Ekonomistai aktyviai prognozuoja finansinius padarinius šaliai, kuriuos sukels dalies "Jukos" akcijų įšaldymas prokuratūros nurodymu.

Šeštadienį Rusijos Centrinio banko pirmininko pavaduotojas Olegas Vjuginas pareiškė, kad privataus kapitalo nutekėjimas iš Rusijos antrąjį šių metų pusmetį sudarys daugiau kaip 13 mlrd. dolerių, kai tuo tarpu pirmąjį pusmetį į Rusiją įplaukė 4,6 mlrd. dolerių.

Tuo tarpu naujasis "Jukos" vadovas Semionas Kukesas nusprendė atidėti planus dėl kompanijos susiliejimo su stambia tarptautine korporacija.

Naftos milžinė "ExxonMobil" tikėjosi įsigyti didelį Rusijos naftos kompanijos akcijų paketą, tačiau po M.Chodorkovskio arešto "ExxonMobil" ir "ChevronTexaco" sustabdė derybas dėl didelės dalies bendrovės "Jukos-Sibneft" akcijų pirkimo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.