aA
Kompiuterių apsaugos grupės CERT (Computer Emergency Response Team) duomenimis, pašnekesių kanalai kelia grėsmę kompiuterių saugumui, todėl kompanijoms patariama apriboti ar netgi uždrausti visus pašnekesius internetu, jei tai nėra būtina darbui.
Pašnekesių programos leidžia įsilaužėliams surasti ir atakuoti pavienių asmenų ar kompanijų kompiuterius, todėl kiekviena bendrovė turi apsvarstyti būtinybę naudoti tokias bendravimo priemones.

Ir nors kai kurių bendrovių atstovai į tokius patarimus žiūri skeptiškai, manydami, kad tokie virusai, kaip “I Love You” neplatinami per IRC, CERT specialistai teigia, kad IRC kelia tokį patį pavojų, kaip ir elektroninio pašto paslaugos.

Įsilaužėliai gali pasinaudoti pašnekesių programų saugumo skylėmis ir slaptai įdiegti virusus ar kitas programas, leidžiančias naudotis svetimu kompiuteriu. Taip pat darbuotojai gali netyčia išduoti firmos paslaptis ar atsisiųsti bylas, kuriose yra virusų.

Viena didžiausių problemų, galinčių iškilti naudojant pašnekesių programas yra galimybė “pavogti” kito vartotojo identifikacinius duomenis ir siųsti žinutes jo vardu. Visa informacija, perduodama pokalbių metu, gali būti nesunkiai perimta.

Šias problemas paaštrina galimybė nesunkiai gauti priemones, leidžiančias sužinoti svetimus slaptažodžius, atsekti kito vartotojo identifikacinius duomenis ir pan. Su šiomis programomis bet kuris trylikametis gali stebėti duomenų srautus ir jais manipuliuoti.

Visi saugumo specialistai vienbalsiai pripažino, kad pašnekesių paslaugos nebuvo sukurtos saugiam duomenų perdavimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.