aA
Vokietijos pasieniečiai 106 Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčios sektos narius ketvirtadienio vakarą perdavė Lenkijos pasieniečiams Rosuveko pasienio kontrolės poste.

Sektantų prieglobsčio prašymas Vokietijoje atmestas, nes, pagal tarptautines konvencijas, pabėgėlio statusas galėjo būti suteiktas pirmoje jiems saugioje šalyje, šiuo atveju - Lenkijoje.

Dėl tos pat priežasties sekta savaitės pradžioje negavo prieglobsčio Švedijoje ir buvo keltu išplukdyta iš Malmės uosto.

Sugrąžinti į Lenkiją klajūnai formaliai turi teisę būti joje iki 90-ties dienų. Tačiau, patikrinę jų turimus pinigus, Lenkijos pasieniečiai nustatė, kad nė vienas neturi būtinų minimalių lėšų pragyvenimui visam šiam laikui.

Lietuvos generalinės konsulės Varšuvoje Irenos Valainytės žiniomis, kai kurie sektantai, nusivylę bevaisėmis klajonėmis, jau nori sugrįžti į Lietuvą.

Lietuvos URM Konsulinis departamentas pranešė esąs pasirengęs padėti norintiems sugrįžti į Lietuvą.

Lietuvos konsulinės tarnybos praėjusį mėnesį jau padėjo sugrįžti į Lietuvą iš sektantų grupės pasitraukusiai 16-metei merginai.

Daugelis klajojančios grupės narių yra etniniai rusai, maždaug 50 jų turi Lietuvos pilietybę.

Manoma, kad sektantai po nesėkmingų bandymų gauti prieglobstį Švedijoje ir Vokietijoje bandys tai padaryti Austrijoje arba Čekijoje, į kurias įvažiuoti Lietuvos gyventojams nereikia vizų.

Sektantai taip pat gali vėl paprašyti prieglobsčio Lenkijoje, bet tokiu atveju jie turėtų paaiškinti, kaip pasikeitė jų padėtis nuo to laiko, kai jie atsisakė ankstesnio prašymo.

Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčios nariai blaškosi po Europą nuo gruodžio pabaigos, kai išvyko iš Visagino į Lenkiją, ketindami tęsti kelionę į Didžiąją Britaniją.

Dėl vizų problemų Lenkijoje keliautojai įstrigo porai mėnesių ir pasiprašė ten pabėgėlio statuso, bet, nelaukdami Lenkijos valdžios sprendimo, pirmadienį išplaukė į Švediją, vėliau nesėkmingai ieškojo prieglobsčio Vokietijoje.

Visagino Jėzaus Kristaus bažnyčia 1994 metų pabaigoje buvo įregistruota Ignalinos rajono valdyboje. 1996 metais ministerijoje jai buvo išduotas juridinio asmens pažymėjimas.

Lietuvos migracijos tarnybos pernai nepratęsė leidimo gyventi Lietuvoje sektos lyderiui Timurazui Edžibijui, kuris turi Gruzijos pilietybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.