aA
Baltarusijos parlamentarai "ryžtingai smerkia bet kokius užsienio mėginimus kištis į Baltarusijos kaip suverenios valstybės vidaus reikalus". Tai sakoma kreipimesi į Baltijos asamblėją ir Lietuvos, Latvijos bei Estijos parlamentarus, kurį penktadienį priėmė Baltarusijos Nacionalinio Susirinkimo deputatai.
Kreipimosi autoriai primena, kad šių metų gegužę Baltijos asamblėjos (BA) sesijoje buvo priimta rezoliucija dėl padėties Baltarusijoje. Baltarusijos deputatų nuomone, ši rezoliucija "siejasi su gerai žinoma JAV Kongreso Atstovų rūmų rezoliucija, kuri yra akivaizdus atviro ir akiplėšiško kišimosi į suverenių valstybių reikalus pavyzdys".

Baltarusijos deputatų kreipimesi panašūs veiksmai vertinami kaip tiesioginis Paryžiaus chartijos ir kitų pagrindinių dokumentų, reguliuojančių tarpvalstybinius santykius, pažeidimas.

"Gerbdamas kiekvienos valstybės ir jos tautos teisę į savo vystymosi kelią, Baltarusijos parlamentas su dideliu gailesčiu konstatuoja, kad atskiros valstybės ir, - tai kelia ypatingą apgailestavimą, - artimiausios kaimynės respublikai taiko dvigubų standartų politiką", rašoma dokumente.

Jame taip pat pažymima, kad, žengdami tokį "nedraugišką žingsnį" Baltarusijos atžvilgiu, Baltijos šalių parlamentarai negali nežinoti, kad tai gali apsunkinti tarpvalstybinius ir tarpparlamentinius šalių santykius.

Baltarusijos parlamentarai įsitikinę, kad "panašūs veiksmai nederinamai su pareiškimais apie tai, kad Baltijos šalių įstojimas į Europos Sąjungą ir NATO nebus susijęs su problemomis, keliančiomis įtampą santykiuose su kaimyninėmis valstybėmis".

Kreipimesi reiškiama viltis, kad Baltijos asamblėjos parlamentarai ir Lietuvos, Latvijos ir Estijos nacionaliniai parlamentai "supras, kad Baltarusijos opozicijos vykdoma savo liaudies valios ignoravimo politika, sąlygų Baltarusijos tarptautiniam izoliavimui sudarymas, bandymai išprovokuoti konfrontaciją visuomenėje ir valstybėje neturi perspektyvos ir yra trumparegiški".

Drauge Baltarusijos Nacionalinis susirinkimas patvirtino pasirengimą konstruktyviai bendradarbiauti bet kokiu lygiu su Baltijos asamblėjos šalimis visais klausimais, keliančiais susirūpinimą.

Baltarusijos parlamentarai pakvietė Baltijos tarpparlamentinių struktūrų atstovus dalyvauti stebėtojų teisėmis šį rudenį numatomuose Baltarusijos parlamento rinkimuose.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.