aA
Kaip rašoma žurnale "Nature", net jei žmonių šiandien nebeliktų, Žemės ekosistemoms atsikurti prireiktų 10 mln. metų - daug daugiau, nei manyta iki šiol.

Išnykusios organizmų rūšys neatsikurtų, bet ekosistemose per tiek laiko atsirastų jas pakeičiančios rūšys. Paties žmogaus rūšis gali išnykti daug greičiau.

Tyrėjų grupei vadovavo Jamesas Kirchneris (Džeimsas Kirchneris) iš Kalifornijos universiteto ir Anne Weil (En Veil) iš Duke (Djuko) universiteto Šiaurės Karolinoje. Apskaičiuota, kad pasaulinė ekosistema po didelio pažeidimo - susidūrimo su asteroidu, globalaus klimato pasikeitimo ar žmogaus ligšiolinio poveikio - atsikuria vidutiniškai per 10 mln. metų.

Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad žmogus naikina planetą daug greičiau, nei galima įsivaizduoti, be to, šis poveikis tebesitęsia. Vos per kelis tūkstančius metų dėl žmogaus veiklos išnyko tūkstančiai organizmų rūšių.

Manoma, kad per ateinančius 50-100 metų dėl žmogaus gali išnykti iki pusės visų rūšių, o mokslininkai nykstančių organizmų nespėja net aprašyti.

"Tai priežastis susimąstyti ir elgtis atsargiau, o ne priežastis pesimizmui. Ateitis priklauso nuo mūsų pasirinkimo", sakė J. Kirchneris, bet pridūrė, kad apsispręsti reikia greitai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.