aA
Kompanijos IBM pagamintas superkompiuteris, skirtas simuliuoti branduoliniams sprogimams, pasirodė esąs 23 proc. spartesnis nei buvo planuota iš pradžių.
110 mln. JAV dolerių (apie 440 mln. litų) kainavęs “ASCI White” buvo pagamintas IBM bandymų poligone Niujorko valstijoje, ir dabar iš naujo surenkamas savo “namuose” Lawrence Livermore Nacionalinėje laboratorijoje (LLNL) Kalifornijoje.

“ASCI White” užima dviejų krepšinio aikštelių plotą, sveria apie 106 tonas, jame veikia 8192 procesoriai, yra 6,2 terabaito darbinės atminties, 160 terabaitų talpos saugyklas. Komponentams sujungti prireikė 2000 mylių (apie 3200 km) kabelių.

Kompiuteris per sekundę gali atlikti 12,3 trilijono operacijų (12,3 TFlops), apie 25 proc. daugiau nei buvo numatyta sutartyje.

Didysis “ASCI White” yra padidinta IBM tarnybinės stoties RS/6000 SP, kodiniu pavadinimu “Nighthawk 2”, kuri bus pristatyta liepą. “Nighthawk 2” yra pirmoji tarnybinė stotis, kurioje dirbs neseniai sukurti IBM procesoriai “Power3-III”.

“ASCI White” yra dar vienas iš superkompiuterių serijos, kuriuos JAV Energetikos departamento (DOE) mokslininkai planuoja panaudoti branduolinių ginklų bandymams nesukeliant pačių sprogimų.

“Accelerated Strategic Computing Initiative” (ASCI) programa remia kompiuterių gamintojus, kad jie galėtų sukurti superkompiuterius iš didelių kiekių palyginti įprastų detalių. Tam JAV vyriausybė skiria nemažas subsidijas.

ASCI programoje dalyvauja ir kompanija “Silicon Graphics”, Los Alamoso nacionalinei laboratorijai pagaminusi superkompiuterį “Blue Mountain” bei “Intel”, kurios kūriniu “ASCI Red” naudojasi Sandia laboratorijos mokslininkai. Anksčiau sparčiausiu pasaulio kompiuteriu buvo laikomas “ASCI Red”, jame veikia 9632 “Pentium” procesoriai, veikiantys 200 MHz dažniu.

Ateityje “Silicon Graphics” ketina pagaminti 30 TFlops superkompiuterį, ambicingų planų turi ir “Sun Microsystems”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.