aA
Lenkijos užsienio reikalų ministru ketvirtadienį buvo paskirtas 78 metų diplomatijos veteranas, Osvencimo mirties stovyklą išgyvenęs Wladyslawas Bartoszewskis (Vladislavas Bartoševskis).
W. Bartoszewski, šiuo metu vadovaujantis Senato užsienio reikalų ir Europos integracijos komitetui, UR ministro poste pakeis Bronislawą Geremeką (Bronislavą Geremeką), kuris atsistatydino, kai Laisvės sąjunga birželio pradžioje pasitraukė iš valdančiosios koalicijos su "Solidarumo" rinkimų akcija (SRA).

W. Bartoszewskis išgyveno Osvencimo mirtis stovyklos siaubą ir 1944 metų Varšuvos sukilimą, kurį žiauriai nuslopino naciai, tačiau jis tvirtai tiki, kad Lenkija pakils iš praeities griuvėsių ir sustiprins santykius su Vokietija.

Jis trumpai buvo užsienio reikalų ministras 1995 metais ir nuolatos oponavo Lenkijos komunistų režimui. Pokaryje W. Bartoszewskis daug nuveikė, kad pagerėtų lenkų ir vokiečių, taip pat lenkų ir žydų santykiai.

W. Bartoszewskis ateina vadovauti Lenkijos diplomatijai sunkiu metu, kai šalis turi įtemptai rengtis narystei Europos Sąjungoje.

Lenkija, prie ES norinti prisijungti 2003 metais, įstatymų priėmimo srityje kiek atsiliko nuo savo artimiausių varžovių Vengrijos, Slovėnijos ir Estijos. Be to, Lenkijos laukia sunkios derybos su ES dėl atgyvenusio ir nenašaus žemės ūkio sektoriaus.

Lenkijai 1999 metais įstojus į NATO, pablogėjo santykiai su Rusija, - šiais metais iš šalies buvo išsiųsti devyni rusų diplomatai, apkaltinti šnipinėjimu. Rusija atsakė, išsiųsdama tiek pat Lenkijos diplomatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.