aA
Keli mokslininkai išreiškė nepritarimą dar knygynų lentynose nepasirodžiusiai knygai “A Natural History Of Rape” (Natūrali prievartavimo istorija), kurioje teigiama, jog prievartavimas yra natūrali žmonių evoliucijos pasekmė, o visi vyrai gali būti prievartautojais.
Ketvirtadienį žurnalo “Nature” naujausiame numeryje šią knygą mokslininkai pavadino moksliškai nepagrįsta. Tai buvo neįprastas žurnalo redaktorių žingsnis pateikti knygos apžvalgą dar nepasirodžius pačiam leidiniui.

“Autoriaus tyrimų įrodymai arba neparemia jo iškeltų hipotezių teisingumo, arba yra labai migloti ir nesuprantami, arba netgi įrodo greičiau priešingas pozicijas,” prisipažino knygos apžvalgininkai Jerry Coyne iš Čikagos universiteto ir Andrew Berry iš Harvardo Palyginamosios zoologijos muziejaus.

Pakankamai kritiška knygos apžvalga tiesiog įpykdė jos autorius Randy Thornhillą bei Craig palmerį, kurie išreiškė abejones dėl abiejų apžvalgininkų kompetencijos ir objektyvumo.

“Šie kritikai nepripažįsta jokioms gyvyvės formoms ir ypač žmonėms būdingos evoliucijos,” prisipažino biologas Thornhillas.

Daugelį metų buvo manoma, kad prievartavimas yra tik žiauri jėgos išraiška ir smerktinas nusikaltimas, tačiau knygoje teigiama, jog tokia seksualinė prievarta galėjo atsirasti greičiau kaip priemonė, kurią moterų atstumiami vyrai naudojo savo reproduktyvumo galimybėms įrodyti.

Beje, nemažai trūkumų ir netikslumų knygoje įžvelgė ir kiti prievartavimų ekspertai.

“Tik perskaičiusi 5 puslapių ilgio knygos reziume, aš jau pastebėjau 52 ginčytinus faktus,” pareiškė profesorė Mary Koss iš Arizonos universiteto.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.