aA
Lietuvos ūkininkams ketvirtadienį pradėjus neterminuotą akciją - nebetiekti pieno jo perdirbėjams, trečdalis Lietuvos ūkininkų nepridavė pieno perdirbėjams, teigia Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas Jonas Čiulelvičius.
Norėdami nors šiek tiek sulėtinti "spartėjantį žemdirbių bankroto procesą", Lietuvos ūkininkai ketvirtadienį pradėjo neterminuotą akciją, kurios pabaigą žada skelbti tik tada, kai bus įvykdyti žemdirbių keliami reikalavimai.

Kaip BNS sakė J. Čiulevičius, jo žiniomis, ketvirtadienį apie 30 proc. Lietuvos ūkininkų nepridavė pieno perdirbėjams.

Pasak jo, aktyviausiai akcijoje dalyvauja Jonavos ir Plungės ūkininkai, kur 80 proc. ūkininkų nepridavė pieno, Šilutėje - 70 proc., Švenčionyse - 70 proc., Biržuose - 50 proc., Šiauliuose - 50 proc., Telšiuose - 40 procentų.

"Šiandien jau teko girdėti, kad tarp ūkininkų vyksta šiokia tokia agitacija ir tie, kurie šiandien dar tiekė pieną rytoj jo nebetieks. Tikimės, kad akcija plėsis ir rytoj jau iki 50 proc. ūkininkų neparduos pieno", sakė J. Čiulevičius.

Jo teigimu, akcijoje dalyvaujantys stambūs ūkininkai, kurie per dieną priduoda po kelias tonas pieno, jį vežė perdirbti į ilgiau negendančią produkciją - sūrius.

Anot J. Čiulevičiaus, paprasčiau smulkiems ūkiams, kurie dalį pieno sušeria gyvuliams, o iš kito pieno namų sąlygomis muša sviestą, spaudžia sūrį, varškę.

Lietuvos ūkininkų sąjungos pirmininkas įsitikinęs, jog šiuo metu drastiškesnių akcijų ūkininkams imtis neverta.

"Mes palauksime kol pačios pieninės pradės strigti. Jos turi susitarimus su užsieniu, pagal kuriuos 60 proc. pieno produkcijos realizuoja užsienyje. Ten taip pat yra grafikai, jei jie pažeis tarptautines sutartis, tai sankcijos bus ne tokios kaip Lietuvoje", tvirtino J. Čiulevičius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.