aA
Eitynės pačiame Vilniaus centre, skanduojant „Lietuva – lietuviams!“, šokiruoja, ypač žinant, kad homoseksualams neleidžiama žygiuoti toje pačioje vietoje. Taip penktadienį Seime surengtoje diskusijoje „Europos ir Lietuvos vertybės: tapačios ar skirtingos?“ pareiškė Norvegijos ambasadorius Steinaras Gilis. Europarlamentaras Leonidas Donskis stebėjosi, kodėl politinis elitas į tai nereaguoja, ir tikino, esą tokią poziciją lemia noras įsiteikti rinkėjams bei išsaugoti savo kėdę.
Norvegijos ambasadorius: eitynės „Lietuva – lietuviams!“ šokiravo
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Visi užsieniečiai, esantys Lietuvoje, pastebėjo tas eitynes. Mes buvome šokiruoti“, – tvirtino diplomatas. S. Gilis neslėpė pasipiktinimo, kad Vilniaus miesto savivaldybė, davusi leidimą gegužę surengti 300 žmonių – homoseksualų ir jiems prijaučiančiųjų – eitynes, išstūmė juos iš centro į mašinų aikštelę ir leido žygiuoti tik trumpoje atkarpoje.

Ambasadorius stebėjosi, kad Kovo 11-ąją maždaug pusei tūkstančio žmonių buvo leista žygiuoti per Vilniaus centrą, rinktis buvusių senųjų žydų kapinių Šnipiškėse teritorijoje ir šaukti „Lietuva – lietuviams!“. Diplomatas priminė, kad prieš porą metų tautininkai skandavo „Juden raus!“ (vok. „Žydai lauk“).

Norvegijos ambasadorius: eitynės „Lietuva – lietuviams!“ šokiravo
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Seime gimė iniciatyva uždrausti homoseksualų paradą, po ja pasirašė apie 50 žmonių. (...) O kiek parlamentarų yra prieš tokias (tautininkų – DELFI) demonstracijas?“ – diskusijoje dalyvavusių politikų klausė S. Gilis.

„Gėjų paradas susijęs ne su mėgimu ar nemėgimu, o su tolerancija, pagarba ir teisėmis, kurias reikia gerbti. Mes gerbiame kiekvieną žmogų, todėl kiekviena šalis turėtų pasmerkti eitynes, kuriose skanduojama „Lietuva – lietuviams!“ – pridėjo jis.

L. Donskis savo ruožtu apgailestavo, kad šioje diskusijoje negirdėti politinio elito balso. „Viena didžiausių problemų yra baimė konfrontuoti, reikšti nuotaikas ir nuomones, kurios gali pakenkti rinkimuose, užkirsti kelią vėl atsidurti parlamente. Politika yra ne pataikavimas minios neapykantai, o edukacija, atsakomybė už savo šalį ir visuomenę. Kol kas mūsų politinė klasė nesuvokia savo politinės atsakomybės“, – pažymėjo jis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.