aA
Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) nei paneigė, nei patvirtino tapatybę asmens, kurį Rusijos kontržvalgyba įvardijo kaip tariamą Lietuvos šnipą. Rusijos agentūra "Interfax", remdamasi šaltiniais Rusijos Federalinėje saugumo tarnyboje (FST), pranešė, kad sulaikytasis tariamas Lietuvos šnipas esąs 24 metų Vilniaus gyventojas Pavelas Iljinas.
VSD antradienį pranešė nustatęs 24 metų Lietuvos pilietį, Rusijos įvardytą kaip Lietuvos šnipą, ir tvirtino, kad jis nėra Lietuvos specialiųjų tarnybų bendradarbis bei negalėjo būti sulaikytas rusų kontržvalgybos, nes yra Lietuvoje.

Tačiau trečiadienį VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius atsisakė patvirtinti arba paneigti, kad Lietuvos saugumo identifikuotas asmuo yra tas pats Pavelas Iljinas, apie kurį kalba Rusijos kontržvalgyba.

BNS žiniomis, Klaipėdoje gimęs 24 metų P. Iljinas iki gegužės mėnesio dirbo vyresniuoju inspektoriumi Vilniaus apskrities Valstybinės mokesčių inspekcijos Trakų skyriuje, kur įsidarbino pernai birželį.

Skyriaus viršininkas Artūras Zaremba BNS sakė, kad P. Iljinas išėjo iš tarnybos šiemet gegužę savo noru, užsiminęs, kad rado geriau apmokamą darbą.

Anot A. Zarembos, jo buvęs pavaldinys nė kiek nebuvo panašus į įsivaizduojamą "superžvalgą", todėl kalbos apie tai jam atrodo neįtikėtinos.

BNS žiniomis, P. Iljinas, iki ateidamas dirbti į Valstybinę mokesčių inspekciją, dirbo bendrovėse "Saugios alternatyvios technologijos" ir "Baltijos kompiuterių centras".

BNS nepavyko nustatyti dabartinės jo darbovietės.

Paskutinis jo gyvenamosios vietos adresas - Vilniaus Saulėtekio alėjoje.

Anot "Interfax" pranešimo, FST "prieš keletą dienų" paleido P. Iljiną laisvėn, nes jis nepadarė žalos Rusijai ir nuoširdžiai prisipažino.

Tačiau A. Pocius antradienį teigė, kad asmuo, Rusijos įvardytas kaip įtariamasis Lietuvos šnipas, negalėjo būti sulaikytas ir apklaustas FST, nes buvo ir tebėra Lietuvoje. A. Pocius sakė, kad minimas asmuo yra žinomas VSD, nes yra suteikęs konsultacijų apie darbą su kompiuteriais kai kuriems VSD darbuotojams, tačiau jis kategoriškai paneigė, kad tas asmuo yra VSD darbuotojas - etatinis ar neetatinis.

Anot A. Pociaus, šis asmuo "neturėjo jokių kontaktų su JAV Centrine žvalgybos valdyba, nevykdė jokių tokio pobūdžio užduočių ir nedalyvavo tokio pobūdžio programose".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.