aA
Popiežius Jonas Paulius II, vadovaujantis Katalikų Bažnyčiai jau 25 metus, Šv.Petro aikštėje Romoje paskelbė paskyręs 31 naują kardinolą. Kardinolų kolegija yra aukščiausiasis vadovaujantis Katalikų Bažnyčios organas, ir viena iš jo prerogatyvų - naujojo popiežiaus rinkimai.
Popiežius Jonas Paulius II
© EPA-ELTA
Pasipildžiusi kardinolų kolegija dabar turės daugiau kaip 200 narių, tačiau teisę rinkti naująjį popiežių turės tik tie, kuriems dar nesukako 80 metų.

Turint galvoje naujuosius paskyrimus, rinkimo teisę turės daugiau kaip 120 žmonių, tačiau popiežius ir anksčiau yra pažeidęs limitą, kai 2001 metais paskelbė naujus kardinolus.

Iki naujų kardinolų paskelbimo sekmadienį Kardinolų kolegijai priklausė 164 kardinolai, bet tik 109 buvo jaunesni nei 80 metų.

Tarp sekmadienį naujai paskirtųjų kardinolų - Indijos, Vietnamo, Sudano, Nigerijos, Ganos, Vengrijos, Kroatijos, Prancūzijos ir Gvatemalos arkivyskupai.

Vieno kardinolo pavardės popiežius neskelbė. Tokia praktika Katalikų Bažnyčioje taikoma, kai popiežius nusprendžia, kad pavardės paviešinimas pakenktų kardinolui, kuris dirba religijai priešiškoje šalyje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.