aA
Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) privalo garantuoti, kad bus pripažinta teisėta Irano teisė gaminti branduolinę energiją taikiais tikslais, penktadienį pareiškė šalies prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis).
Branduolinis kuras, nuclear
Branduolinis kuras, nuclear
Pasak jo, "ankstesniais metais Teheranas daug aktyviau bendradarbiavo su TATENA, ir šis bendradarbiavimas net peržengė ir Irano pasirašyto Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties ribas".

"Tuo tarpu, - pažymėjo prezidentas, - išorės jėgų spaudžiama Agentūra priėmė neteisingą rezoliuciją, nukreiptą prieš Iraną".

M.Khatami patikino, kad Iranas nesiekia sukurti griaunamąjį branduolinį ginklą.

Prezidentas išreiškė viltį, kad konstruktyviai keičiantis nuomonėmis psichologinio karo prieš Iraną atmosfera bus išsklaidyta.

Tuo tarpu ketvirtadienį pranešta, kad TATENA jau antrame Irano objekte rado sodrintojo urano pėdsakų. Naujų sodrintojo urano pėdsakų rasta Kalajės elektros kompanijoje.

Paskelbus šią informaciją, JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) perspėjo Teheraną, kad jam gresia pasaulio pasmerkimas.

Šiais metais kitame Irano branduoliniame objekte, už 250 km į pietus nuo sostinės esančio Natanco gamykloje, JT inspektoriai jau rado sodrintojo urano pėdsakų, sukėlusių įtarimų, jog Teheranas branduolinius kompleksus naudoja ne vien elektros energijai gaminti.

TATENA reikalauja, kad Iranas iki spalio 31 dienos pateiktų išsamius įrodymus, patvirtinančius taikų savo branduolinės programos pobūdį, nes antraip ji siūlys JT Saugumo Tarybai imtis prieš jį sankcijų.

Teheranas tvirtina vykdąs branduolinę programą tik taikiais tikslais ir dėl anksčiau rastų urano pėdsakų kaltina techniką, kurią įsigijo iš užsienio.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.