aA
Kazachijos parlamentas antradienį didele balsų dauguma suteikė prezidentui Nursultanui Nazarbajevui įgaliojimus ir privilegijas iki gyvos galvos, taip dar labiau sustiprindamas jo pozicijas politinėje arenoje.
Šis įstatymas suteikia N. Nazarbajevui galimybę daryti įtaką būsimiesiems prezidentams, vyriausybėms, parlamentui bei kazachų tautai, net kai jis atsistatydins. Jam leidžiama teikti patarimus esminiais vidaus ir užsienio politikos klausimais.

Oponentams šie naujieji įgaliojimai tarsi patvirtino įtarimus, kad N. Nazarbajevas ketina iki gyvos galvos vadovauti šiai didžiulei, daug naftos turinčiai šaliai.

Naujuoju įstatymu N. Nazarbajevui suteikiama nuolatinė vieta Gynybos taryboje, taip pat Liaudies Susirinkimo vadovo pareigos. Be to, prezidentas savo nuožiūra gali tapti Konstitucinio teismo nariu.

Iš 67 Mažilio deputatų "už" įstatymo pataisą balsavo 59, "prieš" - penki ir trys susilaikė. Iš 37 Senato deputatų 36 balsavo "už" ir vienas susilaikė.

Kaimyninės Turkmėnijos prezidentas Saparmuratas Nijazovas jau anksčiau buvo paskelbtas šios turtingos dujų šalies vadovu iki gyvos galvos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.