aA
Pasiūlymuose, kurie buvo pristatyti 15 ES šalių ambasadoriams, Europos Komisija (EK) sako, kad per kovo 28 dieną prasidėsiančias derybas su Lietuva, Latvija, Slovakija, Bulgarija Rumunija ir Malta bus deramasi dėl 5 pagrindinių derybų skyrių.

Pagal planą 15 narių blokas su Lietuva, Latvija, Slovakija ir Malta derėsis dar dėl trijų papildomų skyrių, nes šios šalys padarė didesnę pažangą pasirengimo narystės ES srityje.

Pareigūnai pradės atviras derybas dėl vieno papildomo skyriaus su Bulgarija, o su Rumunija kol kas bus deramasi tik dėl penkių pagrindinių skyrių, sakė EK savo pareiškime.

Galutinį sprendimą EK pristatys ambasadorių susirinkime kitą savaitę, sakė pareigūnai.

Šešios naujos šalys buvo pakviestos derėtis dėl narystės per praėjusių metų gruodžio mėnesį Helsinkyje vykusį ES viršūnių susitikimą, kuriame ES lyderiai nusprendė, kad prie Lenkijos, Čekijos, Vengrijos, Estijos, Slovėnijos ir Kipro, kurios pradėjo derybas 1998 metais, gali prisijungti dar šešios naujos šalys.

Formali derybų su Lietuva ir kitomis naujomis kandidatėmis pradžia buvo paskelbta vasario 15 dieną. Iš viso bus deramasi dėl 30-ties skyrių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.