aA
Jungtinių Tautų (JT) Tarptautinė atominės energetikos agentūra (TATENA) jau antrame Irano objekte rado sodrintojo urano pėdsakų, ketvirtadienį sakė diplomatai, o JAV prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) perspėjo Teheraną, kad jam gresia pasaulio pasmerkimas.
G.W.Bushas
G.W.Bushas
© CNN
pėdsakų rasta dėl užterštumo, kurį sukėlė importuoti komponentai. Tačiau keli kiti diplomatai sakė, jog tai gali paremti ir JAV teoriją, kad Iranas slapta sodrino uraną branduoliniams sprogstamiesiems užtaisams, nors pats Teheranas šiuos kaltinimus neigia.

Mėnuo prieš tai, kai turi baigtis JT nustatytas terminas, per kurį Teheranas turi įrodyti, jog nevykdo slaptos branduolinių ginklų programos, G.W.Bushas sakė, kad Iranui gresia visuotinis pasmerkimas, jei jis tęsė šią savo programą.

TATENA reikalauja, kad Iranas iki spalio 31 dienos pateiktų išsamius įrodymus, patvirtinančius taikų savo branduolinės programos pobūdį, nes antraip ji siūlys JT Saugumo Tarybai imtis prieš jį sankcijų. Anksčiau Baltieji rūmai buvo nurodę, kad Iranas turi dar "vieną paskutinę galimybę" įgyvendinti garantijų sistemą dėl branduolinio saugumo reikalavimų ir pagrasino šį klausimą iškelti Saugumo Taryboje, jei Teheranas atsisakys tai padaryti.

Anonimiškai kalbėję diplomatai sakė, kad naujų sodrintojo urano pėdsakų rasta Kalajės elektros kompanijoje. Šiais metais kitame Irano branduoliniame objekte JT inspektoriai jau rado sodrintojo urano pėdsakų, sukėlusių įtarimų, jog Teheranas branduolinius kompleksus naudoja ne vien elektros energijai gaminti. Teheranas tvirtina vykdąs branduolinę programą tik taikiais tikslais ir dėl anksčiau rastų urano pėdsakų kaltina techniką, kurią įsigijo iš užsienio.

G.W.Bushas žurnalistams sakė, kad Irano branduolinių ambicijų klausimas įtrauktas į penktadienį ir šeštadienį vyksiančių pokalbių su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu darbotvarkę.

G.W.Bushas ragino V.Putina nutraukti Rusijos paramą Iranui statant pirmąją jo branduolinę jėgainę pietiniame Buširo uostamiestyje. Rusijos ir Irano susitarimai dėl paramos vertinami beveik 800 mln. dolerių. Diplomatai, nenorėję skelbti pavardžių, "Reuters" sakė, kad nauji sodrintojo urano pėdsakai rasti aplinkos pavyzdžiuose, paimtuose per inspekcijas Kalajės elektros kompanijoje, kuri įsikūrusi pietiniame Teherano priemiestyje.

Anksčiau šiais metais TATENA inspektoriai sodrintojo urano pėdsakų aptiko gamykloje Natance, maždaug už 250 km į pietus nuo Irano sostinės.

TATENA radinys Natance buvo tikra staigmena, nes iki tol Iranas tvirtino, kad dar niekada nebandė sodrinimo centrifugų realiai, t.y. su branduolinėmis medžiagomis. Iranas taip pat visada teigė, jog nori pasigaminti tik mažai sodrinto urano, kuris netinkamas bomboms.

Teheranas, tvirtinantis, jog jo branduolinės programos tikslai yra taikūs, sako, jog branduolinių dalelių aplinkoje Natance galėjo atsirasti iš sodrintu uranu užterštų įrenginių, kuriuos jis įsigijo juodojoje rinkoje dar 9-ame dešimtmetyje.

Tiek TATENA, tiek kiti ekspertai skeptiškai vertina tokį pasiteisinimą, o Vašingtonas tokius pareiškimus griežtai atmetė.

Kita vertus, pasak vieno Vakarų diplomato, būtų labai keista, jei Kalajės mėginiai nebūtų parodę teigiamo rezultato, nes čia, Irano tvirtinimu, jis laikė neva užterštų centrifugų dalis. "Būtų keista, jei rezultatai nebūtų teigiami, - teigė diplomatas. -Kaip teigiama, šiame objekte buvo laikomi ir gaminami komponentai, panaudoti centrifugose".

TATENA atstovė spaudai nei patvirtino, nei paneigė diplomatų pastabų, tepasakiusi, jog TATENA dabar visų dėmesį sutelkė Iranui nustatytam spalio 31 dienos terminui ir sekmadienį prasidedančiam inspektorių vizitui. Jie visą mėnesį Teherane ves derybas ir vykdys intensyvias inspekcijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.