aA
Lietuvos Valstybės saugumo departamentas (VSD) pranešė nustatęs asmenį, Rusijos įvardintą kaip Lietuvos šnipą, tačiau tvirtina, kad jis nėra Lietuvos specialiųjų tarnybų bendradarbis ir negalėjo būti sulaikytas rusų kontržvalgybos, nes yra Lietuvoje.
Tai trečiadienį VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Arvydas Pocius teigė žurnalistams po susitikimo su prezidentu Valdu Adamkumi.

A. Pocius atsisakė nurodyti asmens, Rusijos pavadinto Lietuvos šnipu, pavardę. Jis tik BNS patvirtino, kad minimas asmuo yra 24 metų Lietuvos pilietis, ir dabar jis yra Lietuvoje.

Interviu BNS A. Pocius sakė, kad minimas asmuo yra žinomas VSD, nes yra suteikęs konsultacijų apie darbą su kompiuteriais kai kuriems VSD darbuotojams.

Tačiau A. Pocius kategoriškai paneigė, kad tas asmuo yra VSD darbuotojas - etatinis ar neetatinis.

Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) pranešimą apie tariamo Lietuvos žvalgo tariamą sulaikymą VSD generalinio direktoriaus pavaduotojas pavadino "propagandinio pobūdžio pranešimu".

Anot A. Pociaus, šis asmuo "neturėjo jokių kontaktų su JAV Centrine žvalgybos valdyba, nevykdė jokių tokio pobūdžio užduočių ir nedalyvavo tokio pobūdžio programose".

Rusijos FST pirmadienį pranešė sulaikiusi Lietuvos VSD agentą, įtariamą šnipinėjimu Jungtinėms Valstijoms. Anot FST pranešimo, agentas iš Lietuvos nuo 1999 metų vykdė specialią CŽV užduotį - rinko informaciją apie FST. Jo užduotis esą buvusi įsilaužti į Rusijos FST kompiuterių tinklus.

A. Pociaus teigimu, Rusijos FST negalėjo nei sulaikyti, nei apklausti minimo asmens, nes jis "jau senokai yra Lietuvoje".

Pasak jo, minimas asmuo Lietuvoje buvo ir tuo metu, kai Rusijos FST paskelbė apie tariamą jo sulaikymo operaciją.

A. Pocius teigė, kad Rusijos televizijų parodyta FST medžiaga apie tariamo žvalgo susitikimą su neįvardintu asmeniu buvo nufilmuota Kaliningrado srityje, ir "tai nieko bendro neturi su Maskvoje įvykdyta operacija".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.