aA
Lytį siekiantis pasikeisti Lietuvos pilietis kreipėsi į Europos žmogaus teisių teismą Strasbūre, tvirtindamas, kad valstybė jo atžvilgiu pažeidė žmogaus teises ir už tai prašo milijono litų kompensacijos.
Teismas
Teismas
Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", pareiškėjui, prašančiam viešai neskelbti jo pavardės, vardo, profesijos bei kitų asmens duomenų, buvo atlikta dalinė lyties pakeitimo operacija. Pareiškėjas tvirtina seniai nesąs moteris. Jis iš tiesų atrodo kaip vyras, tačiau asmens kode tebėra moters lytį žymintis skaičius.

Pareiškėjas tvirtina, jog Lietuvos Respublikos veiksmai sukėlė grėsmę jo gyvybei ir atėmė iš jo galimybę gyventi oriai.

Fizinėms kančioms atlyginti ir moralinei žalai padengti, visaverčiam gydymui ir lyties pakeitimo operacijai iš Lietuvos prašoma milijono litų kompensacijos.

Penkerius metus jis intensyviai vartojo gydytojų paskirtus hormonus, nes nuolat iš Sveikatos apsaugos ministerijos gaudavo raštus, jog rengiamas Lyties pakeitimo įstatymas.

Tarptautinėje praktikoje labai dideliais kiekiais intensyviai vartoti hormonus rekomenduojama ne ilgiau kaip dvejus metus. Pareiškėjo tvirtinimu, laiku nepadarius lyties pakeitimo operacijos, kilo grėsmė jo gyvybei. Po lyties pakeitimo operacijos hormonus reikėtų vartoti kur kas rečiau ir ne tokiais dideliais kiekiais. Transseksualas tvirtina, kad medicinos praktikoje jau įrodyta vėžio, insulto ir infarkto rizika, kylanti dėl labai intensyviai vartojamų hormonų.

Šiuo metu Civiliniame kodekse yra nuostata, leidžianti asmeniui medicininiu būdu pakeisti lytį, tačiau tai neįtvirtinta specialiu įstatymu. Praėjusią vasarą iš Seimo darbų sąrašo buvo išbrauktas Lyties pakeitimo įstatymo projektas, kuriam jau buvo pritarusi Vyriausybė.

Skunde tarptautiniam teismui rašoma, kad transseksualo statuso neapibrėžia jokie Lietuvos teisės aktai, nesukurta sistema, garantuojanti tokių žmonių apsaugą nuo nepagrįsto valstybės bei fizinių asmenų kišimosi.

Transseksualas tvirtina, jog tuo Lietuva pažeidė jo teisę gyventi žmogiškai ir oriai, teises į saviraišką ir santuoką. Jis negali įsidarbinti, kreiptis į gydymo įstaigą, balsuoti, kirsti valstybės sienos, atsidaryti sąskaitos banke, nes bet kuris tarnautojas pastebi, jog dokumentai neatitinka dabartinės lyties, ir iš karto sužino apie jo transseksualumą.

Medikai šiam žmogui yra patarę važiuoti gyventi į kitą šalį, kur įstatymai palankesni transseksualams, tačiau jis neketina to daryti.

"Esu lietuvis, kodėl turėčiau išvykti iš savo tėvynės", - sakė jis.

Transseksualas tikisi laimėti prieš Lietuvą, nes Žmogaus teisių teismas jau ne kartą yra patenkinęs tokių žmonių ieškinius.

Manoma, kad Lietuvoje gyvena nuo 50 iki 100 žmonių, kurie norėtų pasikeisti lytį. Toks skaičius nustatytas remiantis medicinos literatūra. Teigiama, kad transseksualu gimsta vienas iš 11,9 tūkst. vyrų bei viena iš 34 tūkst. moterų.

Bet Lietuvoje daugelis transseksualų, neištverdami juos užgriuvusių problemų, negalėdami gauti darbo su pasu, kuris rodo kitokią lytį, nei jų išvaizda, nusižudo dar ankstyvoje jaunystėje.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.