aA
Jungtinių Tautų (JT) inspektoriai Irane rado naujų sodrintojo urano pėdsakų, nors juos ir galima paaiškinti Teherano siūloma versija, kad tai tik bendro aplinkos užterštumo įrodymas, pranešė diplomatai.
Anonimiškai kalbėję diplomatai sakė, kad naujų sodrintojo urano pėdsakų rasta Kalajės elektros kompanijoje.

Šiais metais kitame Irano branduoliniame objekte JT inspektoriai jau rado sodrintojo urano pėdsakų, sukėlusių įtarimų, jog Teheranas branduolinius kompleksus naudoja ne vien elektros energijai gaminti.

Teheranas tvirtina vykdąs branduolinę programą tik taikiais tikslais ir dėl anksčiau rastų urano pėdsakų kaltina techniką, kurią įsigijo iš užsienio. Tokie Irano pasiaiškinimai gana skeptiškai vertinami ir Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA), ir už jos ribų.

Tačiau vienas Vakaruose reziduojantis diplomatas sakė, jog būtų buvę keista, jei Kalajės elektros kompanijoje paimtuose mėginiuose nebūtų sodrintojo urano pėdsakų, nes būtent ten Iranas tvirtina laikęs užterštas centrifugas.

"Būtų keista, jeigu tyrimo rezultatai nebūtų teigiami, - sakė diplomatas. - Nes sakoma, kad būtent šioje įmonėje buvo laikomos ir gaminamos medžiagos, naudotos centrifugose".

Kitas Vakarų diplomatas sakė, kad paskutinis TATENA atradimas jokiu būdu nepagrindžia, priešingai, greičiau verčia abejoti Irano pasiaiškinimu.

"Šis atradimas gali iškelti dar daugiau klausimų apie sodrintojo urano pėdsakus", - sakė diplomatas.

TATENA pareigūnai kol kas šia tema nepasisakė.

Centrifugomis išgaunamas sodrintasis uranas, kuris gali būti panaudotas branduolinės energijos arba ginklų gamybai.

TATENA reikalauja, kad Iranas iki spalio 31 dienos pateiktų išsamius įrodymus, patvirtinančius taikų savo branduolinės programos pobūdį, nes antraip ji siūlys JT Saugumo Tarybai imtis prieš jį sankcijų.

Tuo tarpu Irano užsienio reikalų ministras Kamalis Kharrazi (Kamalis Charazis) trečiadienį paskelbtame oficialiame pareiškime pabrėžė, kad nors iraniečiai ir pajėgūs savarankiškai parengti savo atominę programą, šalyje nėra branduolinių ginklų gamybos technologijų.

"Esama skirtumo tarp urano sodrinimo technologijos, kurią mes turime ir kuri būtina atominių elektrinių kurui gaminti, ir atominės bombos gamybos technologijos", - sakė ministras.

Be to, pabrėžė jis, Iranas greičiausiai nepaseks Šiaurės Korėjos pavyzdžiu ir nepasitrauks iš Branduolinio ginklo neplatinimo sutarties.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.