aA
Latvijos parlamentas ketvirtadienį pritarė prieštaringai vertintam vyriausybės siūlymui panaikinti šalies sostinės ypatingąjį statusą. Tai rodo, kad šalies ministrui pirmininkui Einarui Repšei pavyko atkurti normalius santykius tarp koalicijos partnerių, pagrasinusių jį atleisti po to, kai šalies gyventojai per referendumą balsavo už šalies stojimą į Europos Sąjungą (ES).
Einaras Repšė
Einaras Repšė
© ELTA
Kai kurie analitikai manė, jog parlamentas sužlugdys E.Repšės siūlymą perduoti visiškai kontroliuoti vyriausybei laisvąjį Rygos uostamiestį, kurį premjeras laiko korupcijos Latvijoje veisykla.

Tačiau balsavimas parodė, kad dauguma keturių partijų koalicijos narių vis dar vieningi ir pritaria premjero siūlymui. Partijos "Naujasis laikas" atstovai tai suprato kaip ženklą, kad jiems pavyko pasiekti pergalę kovoje už subraškėjusio aljanso išsaugojimą.

"Koalicijos partneriai šiandien parodė, kad drauge mes galime pasiekti užsibrėžtus tikslus", - pareiškė "Naujojo laiko" frakcijos parlamente lyderis Krišjanis Karinis ir pridūrė, jog dabar premjero pozicijos atrodo tvirtesnės.

Praėjusį savaitgalį Latvija beveik vieningai balsavo už šalies stojimą į Europos Sąjungą (ES). Tačiau jau kitą dieną šalyje kilo vyriausybės krizė, kai viena partijų, įeinančių į valdančiąją koaliciją, paragino premjerą E.Repšę savo noru atsistatydinti. Jos raginimui taip pat pritarė krikščioniška Pirmoji partija, Žaliųjų ir valstiečių sąjunga ir nacionalistinis "Tėvynei ir Laisvei" ir Judėjimo už nacionalinę nepriklausomybę susivienijimas.

Tačiau E.Repšė atsisakė palikti savo postą, sustiprinęs susirūpinimą parlamente, kuris taip ir nesugebėjo pasiūlyti alternatyvos byrančiai koalicijai.

Koalicijai iširus ES politika dėl Latvijos nepasikeistų, bet smarkiai pašlytų jos pozicijos stojant į NATO ir Europos Sąjungą. Stebėtojai jau vertina šį incidentą kaip smūgį šalies įvaizdžiui, rodantį jos politinį nebrandumą.

E.Repšė ėmė vadovauti vyriausybei spalį, po pergalės per parlamento rinkimus. Jo partija gavo 26 vietas iš 100.

Jis aktyviai kovoja su korupcija, atleisdamas svarbius pareigūnus, ir ragina, kad Latvija eitų į laisvąją rinką.

Jaunesniųjų koalicijos partnerių nepasitenkinimą sukėlė tai, kad, jų nuomone, E.Repšė sutelkė savo rankose pernelyg daug valdžios.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.