aA
Nigerijos teismas už pedofiliją nuteistam vyrui skyrė mirties bausmę užmėtant jį akmenimis, ketvirtadienį pranešė pareigūnai. Apie tai praneša tą pačią dieną, kai pagal islamo įstatymus už nesantuokinius ryšius tokia pat mirtimi nuteista vieniša motina Amina Lawal (Amina Laval) apeliaciniame teisme pasiekė, kad jai paskelbtas nuosprendis būtų panaikintas.
Amina Lawal
© EPA-ELTA
"Teismo požiūris toks, kad Funtua miesto aukščiausiasis šariato teismas labai klydo, todėl Aminos Laval (Aminos Lawal) apeliacija buvo patenkinta ir ji yra laisva", - sakė savo kalboje teisėjas Ibrahimas Maiangwa (Ibrahimas Majangva).

Byla sukėlė visuomenėje daug atsiliepimų. Teisių gynimo organizacija "Amnesty International" paskelbė visame pasaulyje parašų už 31 metų A.Lawal išlaisvinimą rinkimo akciją.

Praėjusiais metais Europos Sąjunga ir kitos Vakarų valstybės paragino Nigerijos valdžią įsikišti, kai buvo nuteista dešimt mėnesių po skyrybų kūdikį pagimdžiusi A.Lawal.

Tuo tarpu Šiaurinės Baučio valstijos šariato teismas 20-mečiui Jibrinui Babaji (Džibrinui Babadžiui) skyrė mirties bausmę už tai, kad jis turėjo lytinių santykių su trimis berniukais, pranešė valstijos pareigūnai.

Pasak teismo atstovo spaudai Bala Ahmedo (Balos Ahmedo), J.Babaji teismui prisipažino pernai lytiškai išnaudojęs nepilnamečius, o tai prieštarauja šalyje galiojantiems islamo įstatymams - šariatui.

Per visą teismo procesą savitvardos nepraradęs J.Babaji pažadėjo apskųsti šį teismo nuosprendį, pridūrė teismo atstovas spaudai. Nuteistojo advokatai turi teisę ne vėliau kaip per 30 dienų paduoti apeliaciją.

J.Babaji tvirkinti berniukai, kurių amžius neskelbiamas, pasakojo, jog mylėjosi su teisiamuoju, susivilioję pažadėtu 50-ies nairų (maždaug 1,2 lt) atlygiu, sakė teismo pareigūnas.

Už tai, kad susiviliojo pinigais, berniukams skirta 50-ies rykščių bausmė.

Pranešimas apie naują mirties nuosprendį užmėtant akmenimis pasirodė netrukus po to, kai Kacinos valstijos šariato apeliacinis teismas panaikino tokį patį nuosprendį už nesantuokinius ryšius nuteistai 31-rių metų du kartus išsiskyrusiai keturių vaikų motinai A.Lawal.

Prieštaringos nuomonės dėl šariato, pagal kurį vagims nukertamos rankos, šioje daugiau nei 120 mln. gyventojų turinčioje Afrikos valstybėje buvo išprovokavusios musulmonų ir krikščionių tarpusavio smurtą. Net patys musulmonai nesutaria šariato teismo klausimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.