aA
Jei Seimas lapkritį pritars įstatymo projektui, nuo kitų metų Lietuvoje turėtų atsirasti socialinės įmonės. Tai pelno siekiančios organizacijos, įgyvendinančios ir socialinius tikslus.
Stop
Stop
Šiose įmonėse dirbtų neįgalieji, iš įkalinimo įstaigų grįžę asmenys, ilgalaikiai bedarbiai, kiti. Šių įmonių tikslas – labiau socialiai pažeidžiamus asmenis integruoti į darbo rinką. Socialinėms įmonėms būtų teikiamos valstybės dotacijos, taip pat numatyta parama iš ES fondų.

Tuo tarpu iki šiol Lietuvoje veikusios Žmonių su negalia asociacijos pirmininkas Edvardas Žagaris “Žinių radijui” sakė, jog šis įstatymo projektas – mirties nuosprendis neįgaliųjų įmonėms, nes, anot jo, atsiradus socialinėms, valstybės parama žmonių su negalia įmonėms ženkliai sumažėtų.

“Mūsų asociacijoje yra 16 įmonių, ir visų yra vieninga nuomonė, kad pasižiūrėjus į šią rėmimo formą įstatyme, nei viena įmonė tikrai neišgyvens, ir naujos neįgaliųjų įmonės taip pat negalės būti kuriamos. Šis įstatymas yra labai gerai pritaikytas kitoms socialinėms grupėms. Mes paskaičiavome, kad rėmimas mažėja maždaug du su puse karto ir vien dėlto akivaizdžiai aišku, kad bus neįmanoma išsilaikyti, nes prie šios dienos rėmimo formos situacija mūsų įmonėse dabar jau stabilizavosi, žmonių skaičius nemažėja, didžioji įmonių dalis dirba, kad ir su nedideliu, bet su pelnu, ir šiai dienai mes matome šiokią tokią perspektyvą”, – “Žinių radijui” kalbėjo E.Žagaris.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos sekretorius Rimantas Kairelis pripažįsta, kad dabar rengiamas įstatymo projektas nėra pajėgus išspręsti neįgaliųjų įmonių problemos.

“Tą problemą, matyt, reikėtų spręsti kitais teisės aktais, kurie dabar yra taikomi grynai neįgaliųjų įmonėms, išlaikant tam tikras lengvatas, remiant tas įmones, kad jos nebankrutuotų”, – sakė R.Kairelis.

Pasak jo, dabar diskutuojama dėl paramos formų, mokestinių lengvatų bei kontrolės mechanizmų, tačiau, nepaisant to, neįgaliųjų įmonių atstovai žada imtis visų įstatymų leidžiamų priemonių, jei nebus pakeistos jiems nepalankios socialinių įmonių įstatymo nuostatos.

Žinių radijas