aA
Po savaitę trukusios komandiruotės į Prancūziją Šiaulių savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Justinas Sartauskas negalėjo įvardyti, koks buvo šios kelionės tikslas. O savivaldybė suskubo išplatinti pareiškimą, kuriame teigiama, jog valdininkas turėjęs įteikti šalies Prezidento apdovanojimą ryšius su Lietuva skatinančiai Prancūzijos pilietei.
Justinas Sartauskas
Justinas Sartauskas
© "Lietuvos žinios"
"Važiavau mero potvarkiu užmegzti glaudesnių ryšių su Miulūzo miestu", - vakar LŽ sakė administracijos direktoriaus pavaduotojas. Sartauskas tvirtino, kad jo kelionė į Prancūziją savivaldybės biudžetui nuostolių nepridarė.

"Mikroautobusas vis tiek važiavo, o gyvenimas ten nieko nekainavo", sakė valdininkas. Į Miulūzą valdininkas vyko kartu su Šiaulių medikų, bendradarbiaujančių su šio Prancūzijos miesto ligonine, delegacija.

Važiavo apdovanoti?

Vakar išplatintame Šiaulių mero patarėjos Jūratės Rauduvienės pranešime teigiama, kad Sartauskas bei savivaldybės tarybos narė gydytoja Birutė Marija Paplauskienė Prancūzijoje "su medikų delegacija įteikė Lietuvos Prezidento skirtą Vytauto Didžiojo ordiną prancūzei už Lietuvos ir Prancūzijos draugiškų santykių plėtojimą".

Elzaso ir Lietuvos asociacijos vicepirmininkei Janin Sophi Marie Valstakas-Kaspar, kurios senelis buvo kilęs iš Vilkijos, praėjusią savaitę iš tiesų buvo įteiktas Prezidento apdovanojimas, skirtas už bendradarbiavimo su mūsų šalimi plėtojimą, ypač medicinos srityje. Šiai visuomenės veikėjai pagal galiojančią tvarką ordiną įteikė Lietuvos ambasadorė Prancūzijoje.

Šiaulių tarybos narė Paplauskienė buvo viena pirmųjų šio bendradarbiavimo iniciatorių - užmezgė ryšius su Valstakas-Kaspar 1991 metais.

Vyko už savivaldybės pinigus

Šiaulių mero Vytauto Juškaus pasirašytame potvarkyje teigiama, kad Sartauskas ir savivaldybės tarybos narė gydytoja Paplauskienė komandiruojami į Prancūziją ir jiems išmokami 100 procentų dydžio komandiruotpinigiai, tačiau kelionės tikslas nenurodomas.

Lė pradėjus domėtis kelionės aplinkybėmis paaiškėjo, kad du mikroautobusus turinti savivaldybė kelionei panaudos būdu išsinuomojo uždarosios akcinės bendrovės "Šiaulių vandenys" komfortišką mikroautobusą su vairuotoju. Kas mokės už bendrovės vairuotojo darbo savaitę, sužinoti nepavyko, tačiau už benziną, pasak Sartausko, mokės arba savivaldybė, arba ligoninė, o gal suma, kurios valdininkas vakar sakė negalįs įvardyti, bus padalyta pusiau.

Savivaldybės kontrolierius Arvydas Ušeckas, išgirdęs LŽ klausimus dėl mikroautobuso nuomos bei komandiruotės apmokėjimo savivaldybės administracijoje nedirbantiems kelionės dalyviams, pareiškė, kad čia yra "daug juridinių niuansų", kuriuos pirmiausia reikėtų išsiaiškinti su savivaldybės juristais ir vadovais. Kontrolierius stebėjosi, kad potvarkius dėl komandiruočių pasirašo ne administracijos direktorius, o meras.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"