aA
Belgijos teismas trečiadienį atmetė ieškinius Izraelio premjerui Arieliui Sharonui (Arieliui Šaronui) ir buvusiam JAV prezidentui George'ui Bushui (Džordžui Bušui) vyresniajam, kurie buvo kaltinami karo nusikaltimais.
A. Sharon
A. Sharon
© EPA-ELTA
Šie ieškiniai prieš kurį laiką buvo pateikti remiantis nuo 1993 metų Belgijoje galiojančiu vadinamuoju visuotinės jurisdikcijos įstatymu, pagal kurį šalies teismai turi teisę nagrinėti bylas dėl bet kurioje pasaulio vietoje įvykdytų karo nusikaltimų, nusikaltimų žmoniškumui bei genocido, nepriklausomai nuo aukų ar kaltinamųjų pilietybės bei jų gyvenamosios vietos.

Tačiau rugpjūtį šalies parlamentas į šį įstatymą įnešė pataisą, kuria remiantis tokie ieškiniai gali būti pareikšti tik Belgijos piliečiams arba asmenims, kurie nusikaltimo padarymo metu jau buvo gyvenę Belgijoje mažiausiai trejus metus.

Ši pataisa buvo priimta spaudžiant Jungtinėms Valstijoms, kurios teigė, kad įstatymas leidžia imtis teisinių veiksmų prieš užsienio valstybių lyderius dėl politiškai motyvuotų kaltinimų

A.Sharonas kartu su Izraelio generolu Amosu Yaronu (Amosu Jaronu) buvo kaltinami dėl 1982 metų žudynių palestiniečių pabėgėlių stovyklose Libane.

1982 metų rugsėjį sąjungą su Izraeliu sudarę radikalūs krikščionys maronitai įsibrovė į netoli Beiruto esančias Sabros ir Šatilos stovyklas ir nužudė nuo 800 iki 2 000 žmonių. Tuo metu A.Sharonas buvo gynybos ministras, o A.Yaronas, kuris šiuo metu vadovauja departamentui Izraelio gynybos ministerijoje, 1982 metais Libane buvo atsakingas už Beiruto sektorių

Ieškinį G.Bushui vyresniajam pateikė per 1991 metų Persijos įlankos karo metu įvykusį Bagdado puolimą žuvusių žmonių artimeji, kurie šią karinę operaciją vadina karo nusikaltimu.

Antradienį Belgijos apeliacinis teismas atmetė invazijai į Iraką vadovavusiam atsargos generolui Tommy Franksui (Tomiui Frenksui) pateiktą ieškinį dėl karo nusikaltimų. Jį pateikė septyniolika irakiečių ir du jordaniečiai, kurie tvirtina nukentėję dėl JAV pajėgų naudotų kasetinių bombų bei atakų prieš greitosios pagalbos automobilius ir civilius gyventojus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.