aA
Teisingumo ministerija atkreipia dėmesį, kad net ir nedideles skolas turintiems asmenims vertėtų jas sumokėti, nes tokių įsipareigojimų nevykdymas gali virsti žymiai didesniais nuostoliais, sakoma ministerijos pranešime spaudai.
Euro
Praktikoje pasitaiko atvejų, kuomet turintys sumokėti keliasdešimties ar tik kelių litų baudą, kitą įsiskolinimą asmenys tiesiog pamiršta arba sąmoningai nusprendžia jų nemokėti. Duomenys rodo, kad vis labiau net ir menkiausių skolų atgavimą patikima privatiems antstoliams. Jų pareiga – kuo greičiau ir efektyviau padėti atgauti skolas. Todėl nenoras arba vengimas laiku sumokėti savo skolas vis dažniau virsta papildomais nuostoliais ir bereikalingais rūpesčiais aplaidiems skolininkams.

Šią savaitę spaudoje buvo pateiktas pavyzdys, kaip 2,60 lito valstybės naudai nesumokėjusiai medikei iš atlyginimo buvo išskaičiuota ne tik minėta skola, bet ir 103 litai vykdymo išlaidų. Anot spaudos, skolininkė prisipažino pusantro mėnesio neskubėjusi pasiimti sprendimo, nors žinojo, kad pagal jį turėjo sumokėti keletą litų.

Visų šių išlaidų galėtų apskritai nebūti, jei dauguma skolininkų pasistengtų laiku ir geranoriškai atsiskaityti. Juolab, kad prieš pradėdami taikyti priverstinio vykdymo veiksmus antstoliai įstatyme numatytais atvejais siunčia raginimą geruoju susimokėti skolą. Tiesa, raginimas kai kuriais atvejais gali būti ir nesiunčiamas.

Taip būna bylose dėl periodinių išmokų ar vykdant teismo įsakymus. Be to, jei įstatymuose ar vykdomajame dokumente nurodyti įvykdymo terminai, tuomet raginimai taip pat nesiunčiami. Pvz., už kelių eismo taisyklių pažeidimą nubaustas asmuo turi baudą sumokėti per 15 dienų nuo nutarimo skirti baudą įteikimo dienos.

Išsamūs įkainiai už antstolio paslaugas pateikti Sprendimų vykdymo instrukcijoje. Visas išlaidas už antstolio paslaugas (administravimo mokestį ir atlyginimą už skolos išieškojimą) sėkmingai įvykdžius bylą turi kompensuoti skolininkas. Todėl jei antstolis (beje, turintis savo veiklą išlaikyti iš surenkamo užmokesčio) ieško skolininko turto, atlieka daugybę užklausų bandydamas atgauti net ir menką skolą – šios išlaidos vėliau turi būti atlygintos.

Teisingumo ministras Vytautas Markevičius ne kartą yra atkreipęs dėmesį, kad siekdami greičiau išieškoti skolas antstoliai taip pat turėtų nepamiršti tinkamai informuoti žmones apie savo paslaugas ir užmokestį už jas. Išsami informacija visais antstolių veiklos klausimais nuolat pateikiama ir tinklapyje www.antstoliai.lt.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.