aA
Iranas apribos bendradarbiavimą su Tarptautine atominės energetikos agentūra (TATENA), nes agentūra nurodė Teheranui laiką, iki kada jis turi įrodyti taikų savo branduolinės programos pobūdį. Tai pranešė pirmadienio vakarą Irano atstovas agentūroje Ali Akbras salehi (Alis Akbaras Salehis).
Branduolinio kuro strypai, nuclear
Branduolinio kuro strypai, nuclear
Pasak jo, Iranas anksčiau leido TATENA inspektoriams imti mėginius iš aplinkos ir lankytis objektuose, nesusijusiuose su branduoline gamyba, "kaip geros valios aktą".

"Tai daryti mums nebuvo privaloma, bet dabar mes veiksime pagal numatytą reglamentą", - sakė jis interviu vietos televizijai, kalbėdamas apie Irano įsipareigojimus Branduolinio ginklo neplatinimo sutartyje.

TATENA pareikalavo, kad Iranas iki spalio 31 dienos pateiktų išsamius įrodymus, patvirtinančius taikų savo branduolinės programos pobūdį. Be to, ji paragino Teheraną pasirašyti papildomą Neplatinimo sutarties protokolą, leidžiantį tikrinti objektus be įspėjimo.

Iranas aktyviai bendradarbiauja su Rusija, kuri padeda statyti atominę elektrinę Bušere. JAV reikalauja, kad Rusija nebendradarbiautų su Iranu branduolinėje srityje, nes įtaria Teheraną siekiant įsigyti branduolinį ginklą.

TATENA pareiškė, jog Iranas nepateikė išsamios informacijos dėl branduolinės programos planų. Taip pat agentūra reikalauja, kad šalis nutrauktų urano sodrinimo darbus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.