aA
Prieš išvykdamas susitikimų Niujorke, Varšuvoje ir Romoje užsienio reikalų ministras Antanas Valionis antradienį užsienio politikos pozicijas derino su prezidentu Rolandu Paksu.
Rolandas Paksas ir Antanas Valionis
Rolandas Paksas ir Antanas Valionis
© ELTA
Prieš vidurdienį įvykęs ir šiek tiek daugiau nei valandą trukęs susitikimas Prezidentūroje nebuvo skelbtas nei prezidento, nei užsienio reikalų ministro oficialiose darbotvarkėse.

UR ministras BNS korespondentei sakė, jog su prezidentu kalbėjosi apie kitos savaitės pabaigoje Romoje vyksiantį Europos viršūnių susitikimą bei ten prasidėsiančią tarpvyriausybinę konferenciją, kuri turėtų galutinai priimti sprendimą dėl ES Konstitucinės sutarties projekto.

Taip pat A.Valionis teigė kalbėjęs apie savo dalyvavimą Jungtinių Tautų Generalinėje asamblėjoje Niujorke ir apie ten svarstomus klausimus - JAV ir ES dialogą, Palestinos ir Izraelio situaciją, padėtį Irake.

"Pristačiau savo poziciją ir apsikeitėme nuomonėmis su prezidentu apie rudens diplomatinį ir užsienio politikos sezoną", - A.Valionis.

Paklaustas, ar susitikime buvo kalbėta apie pastaruoju metu iškilusius nesutarimus tarp Prezidentūros ir URM pareigūnų dėl kompetencijų pasiskirstymo, A.Valionis teigė, kad tas kompetencijas "labai aiškiai paskirsto" Konstitucija, todėl su prezidentu apie jas kalbėta nebuvo.

"Aš nematau reikalo jų aptarinėti", - sakė A.Valionis. Susitikime su prezidentu, ministro teigimu, jie buvę dviese.

Prieš kelias savaites A.Valionį dėl tariamos netvarkos Užsienio reikalų ministerijoje kritikavo prezidento patarėjas užsienio politikos klausimais Alvydas Medalinskas, tačiau prezidentas R.Paksas apgynė ministrą, kaip principingą ir kompetentingą pareigūną.

A.Valionis į Niujorką dalyvauti JT Generalinėje Asamblėjos sesijoje, kuri vyksta šiomis dienomis, išvyksta ketvirtadienį. Grįždamas į Lietuvą jis vyks į Varšuvą, kur numatyti jo susitikimai su Lenkijos UR ministru Wlodzimierzu Cimosziewicziumi (Vlodzimežu Cimoševičiumui) ir žinomu JAV politologu Zbigniewu Brzezinskiu (Zbignevu Bžezinskiu).

Vėliau a.Valionis keliaus į spalio 4 dieną Romoje vyksiantį Europos Viršūnių susitikimą.

Prezidento R.Pakso sprendimas nevykti į Jungtines Tautas susilaukė nemažai politikų kritikos, nes, anot jų, tai gera proga susitikti su kitų valstybių vadovais. Generalinėje asamblėjoje paprastai kasmet dalyvaudavo ankstesnis prezidentas Valdas Adamkus.

Prezidentūra sprendimą nevykti motyvavo tuo, kad vizitas į Niujorką nebuvo įtrauktas į darbotvarkę, o pats R.Paksas teigė, kad jį asamblėjoje gali atstovauti UR ministras.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.