aA
Atviros pastabos britų ministro pirmininko Tony Blairo (Tonio Blero) spaudos tarnybos vadovo dienoraštyje rodo, kad jis tikėjosi pasinaudodamas ginklų ekspertu Davidu Kelly (Deividu Keliu) laimėti piktą ginčą su BBC dėl jos teiginių, jog vyriausybė išpūtė argumentus Irako karui pradėti.
Alastair Campbell
Alastair Campbell
© EPA-ELTA
D.Kelly nusižudė liepos mėnesį, netrukus po to, kai buvo nurodyta, jog jis yra šio BBC reportažo šaltinis. Jo savižudybė ir mirties aplinkybių tyrimas išprovokavo didžiausią vyriausybės krizę per visus šešerius T.Blairo vadovavimo metus.

T.Blairo spaudos tarnybos vadovas Alastairas Campbellas (Alasteras Kempbelas), kuris prieš dešimt dienų pranešė apie savo sprendimą atsistatydinti, savo dienoraštyje rašė, jog jis ir gynybos sekretorius Geoffas Hoonas (Džefas Hunas) norėjo pasinaudoti tuo, kad D.Kelly prisipažino kalbėjęsis su BBC radijo žurnalistu Andrew Gilliganu (Endriumi Giliganu). Taip jie siekė priversti suabejoti A.Gilligano reportažu.

"Geoffas Hoonas ir aš susitarėme, kad jei toks buvo jo šaltinis, tai išdulkintų Gilliganą", - liepos 4 dieną rašė A.Campbellas. "Labiausiai reikėjo išviešinti šaltinį", - vėliau pridūrė jis.

Nors D.Kelly buvo gerbiamas biologinių ginklų ekspertas, jis neužėmė aukšto posto britų žvalgybos tarnybose, kaip apie savo šaltinį skelbė BBC, kurios reportaže buvo teigiama, jog vyriausybė pagražino praėjusių metų rugsėjo mėnesio dosjė dėl Irako ginklų.

Pareigūnai vylėsi, kad vyriausybei bus naudinga, jei paaiškės, jog šaltinis yra D.Kelly.

"Ar vyriausybiniuose sluoksniuose buvo pripažįstama, kad dr.Kelly pavardės paskelbimas jiems padės?" - pirmadienį A.Campbello klausė tyrime dalyvaujantis advokatas Jamesas Dingemansas (Džeimsas Dingemansas).

"Tokia buvo mano nuomonė", - atsakė A.Campbellas, antrą kartą stojęs prieš tyrimą atliekančius pareigūnus. Tyrimas turėtų baigtis ketvirtadienį.

Jis pridūrė, kad buvo "labai supykęs ir susierzinęs" dėl to, kad BBC neatsižadėjo savo teiginių ir dėl to, kad šie teiginiai, kartojami pasaulio žiniasklaidos priemonėse, pakenks T.Blairui.

Dienoraščio pastabos, regis, prieštarauja G.Hoono ir kitų vyriausybės pareigūnų tvirtinimams, kad jie mėgino neleisti, jog D.Kelly atsidurtų žiniasklaidos dėmesio centre.

G.Hoonas, kuriam taip pat tenka dalyvauti kryžminėse apklausose, pripažino pritaręs sprendimui patvirtinti D.Kelly tapatybę bet kuriam žurnalistui, kuris jo ministerijos spaudos tarnybai nurodytų tikslią mokslininko pavardę.

Tačiau G.Hoonas griežtai tvirtino, kad Gynybos ministerija gynė D.Kelly anonimiškumą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.